Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Memoár a hat húr papjától

Memoár a hat húr papjától Kultúra

K. K. Downing 1969-ben néhány társával megalapította a brit heavy metal új hulláma (NWOBHM) elődzenekarának számító Judas Priest-et, melynek egyedi, ikergitáros hangzása tagadhatatlan hatással volt a műfajra. Megannyi sikeres lemez és turné után a rajongók nem kis meglepetésére, 2011 áprilisában K. K. kilépett az általa alapított zenekarból. A Mark Eglinton újságíró segítségével írt, eredetileg Heavy Duty – Days and Nights in Judas Priest címmel 2018-ban megjelent, idéntől a Trubadúr Kiadó jóvoltából Bus András fordításában magyar nyelven is olvasható könyvben a kilépés okairól is lehull a lepel, ám ennél jóval többet tudhatunk meg a jelenleg KK`s Priest nevű új csapatának első lemezét készítő gitárosról.

Az 1951-ben, az angol iparvidék kellős közepén található West Bromwichban született Kennethnek nem volt könnyű gyerekkora, hiszen a hipochondria és a kényszerbetegség „különös keverékében” szenvedő, emellett fékezhetetlen szerencsejáték-függő apja megkeserítette a család életét. Így érthető, hogy miután tizenöt évesen otthagyta az iskolát, munkába állt és elköltözött szüleitől. Dolgozott szakácssegédként, eladóként egy szabóság boltjában, majd villanyszerelőként, közben pedig autodidakta módon gitározni tanult, emellett barátjával autóstoppal utaztak a szigetországban turnézó kedvenceik koncertjeire. A Judas Priest első koncertszervezője által kitalált „K. K.” művésznévre hallgató Downing gitározására kezdetben nagy hatást gyakorolt Jimi Hendrix, akivel, amint a történetből kiderül, egy koncert előtt nem akármilyen körülmények között beszélgethetett pár percet.

K. K. őszintén beszél csúcsokkal és a hullámvölgyekkel tarkított hihetetlen karrierjéről, olvashatunk a homoszexualitását 1998-ban nyíltan felvállaló Rob Halford énekes távozásának okairól, majd tíz évvel későbbi visszatérésről, az őt helyettesítő „Ripper” Owens nevével fémjelzett időszakról, és azt is megtudhatjuk, hogy Downing viselte a színpadon elsőként a műfaj védjegyévé vált szegecselt bőrszerkót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük