Szakály Sándor legutóbb a Bálványosi Nyári Tábor és Szabad Egyetemen meghívottjaként járt Tusnádon, interjúnk ott készült

Dr. Szakály Sándor történészt, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Bizottságának tagját a gyulafehérvári román nagygyűlésről, a trianoni diktátumról, annak előzményeiről és utóhatásairól kérdeztük.

– Tulajdonképpen mi történt 1918. december 1-jén Gyulafehérváron?

– Az erdélyi románok képviselői kimondták, hogy ők a Román Királysághoz kívánnak csatlakozni, és több ígéretet is tettek az önkormányzatiságra, autonómiára és nyelvhasználatra vonatkozóan, melyeket azonban a mai napig nem tartottak be. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyulafehérvári román nagygyűlést követő, december 22-i kolozsvári magyar nagygyűlésen elutasították a Romániához való csatlakozást. Éppen ezért a népek és nemzetek általuk kimondott önrendelkezési joga értelmében a döntéshozó nagyhatalmaknak ebben a kérdésben népszavazást kellett volna elrendelniük.

– Mennyiben befolyásolta ez a nagygyűlés Erdély sorsának további alakulását? Volt-e hatása a trianoni békediktátumra?

– Megítélésem szerint alapvetően nem, ugyanis az antant-hatalmak már a háború vége előtt megrajzolták Európa új határait, és azt se felejtsük el, hogy Erdélyt már 1916-ban Romániának ígérték. Tehát a gyulafehérvári román nagygyűlésnek gyakorlatilag nem volt jelentősége, ezzel csak utólag ruházták fel némely történészi és politikusi megnyilvánulás magyarázataként, alátámasztásaként.

– A gyulafehérvári nagygyűlés után lett volna-e értelme a katonai ellenállásnak?

– Ez egy súlyos, szakmán belül is vissza-visszatérő és vitát gerjesztő kérdés, melyre én azt szoktam válaszolni, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia által elveszített háborút a Magyar Királyságnak utólag nagyon nehéz lett volna megnyernie. Egy esetleges ellenállás viszont a későbbi döntéshozókat talán rákényszeríthette volna a határok megfontoltabb és igazságosabb meghúzására. Az viszont bizonyos, hogy a román csapatokat nem lett volna szabad az antant által kijelölt demarkációs vonalakon (Erdélyben a Maros folyón – szerk.) átengedni.

– A Tanácsköztársaság megalakulása, vagyis a kommunista hatalomátvétel befolyásolta-e a trianoni tárgyalásokat?

– Nem, ugyanis – amint már említettem –, Magyarország sorsa már jóval azelőtt eldőlt, amint az új határokat rögzítő és már 1919 márciusában elkészült térképek léte is igazolja. Ezeken ugyanis 1920-ban már nagyon keveset módosítottak.

– Hogyan lehetne kilábalni a trianoni traumából?

– Területi kiigazítás most nem lehetséges, hiszen, ha a nagyhatalmak azt akarták volna, hogy a kommunizmus kelet-európai összeomlása után Magyarország határai megváltozzanak, akkor ez a döntés az esetleges tiltakozások ellenére is megszületik. Éppen ezért azt kell elérni, hogy a határokon kívül rekedt magyarok a szülőföldjükön úgy érezzék magukat, mintha a hazájukban élnének. Ez viszont az anyanyelv használatának és alkalmazásának korlátozatlan gyakorlása, valamint a bíróság előtti egyenlőség megvalósítása nélkül nem lehetséges. Ennek érdekében a Romániában élő magyarságnak fel kell mutatnia mindazon értékét, melyekkel a különböző területeken rendelkezik, az elért eredményeket ugyanis előbb-utóbb értékelni fogják.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A Középvíz utcában kereszt őrzi emlékét

Az oklevelek tanúsága szerint 1462-ben Mátyás király Sepsiszentgyörgyön, öt évvel később pedig Baróton is megfordult. Erre abból az alkalomból tartottuk fontosnak emlékeztetni, hogy ma ünnepeljük a magyar történelem egyik legsikeresebb uralkodója születésének 575. évfordulóját.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma 16 órától Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 16.15 Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, m. sz., 80 p.); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 A Pentagon titkai (am. krimi, 115 p.); 20.30 A Pentagon titkai (m. sz.); 21.00 A víz érintése (am. dráma, 123 p.). * […]

Hányatott sorsú tanár és alkotó

Berde Mária (1889–1949) írónő alakjáról és pályájának alakulásáról rántotta le a feledés fátylát dr. Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum népes közönsége előtt. A földi létből történt távozásának 69. évfordulójára (február 20.) való tekintettel a tanár úr az írónő egyetemi leckekönyvének adományozásával gazdagította a múzeum kincsestárát.

Bálványosfürdő régi illusztrációkon

A Bodoki-, a Torjai- és a Csomád-hegység között 800 m körüli tengerszint feletti magasságban létesült mai Bálványosfürdő már kialakulásának idején teljesítette a kulturált fürdőélet fenntarthatóságának olyan követelményeit, mint a gyógyhatású ásványvizek és gázfeltörések gazdagsága, a szép táj, kedvező éghajlati viszonyok, valamint befektető személy jelentkezése. Alább pár korabeli illusztráció révén idézzük fel a fénykorát. A különösképpen […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p); 18.15 Szólíts a neveden (ol.–fran.–braz.–am. romantikus dráma, 132 p.); 18.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma, m. sz.); 20.45 A szabadság ötven árnyalata; 21.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.). BORVACSORA A somlói borvidék legjobb nedűit hozza el […]

Petőfi, az örök fiatal

Mintha több ember életét élte volna 26 éve alatt – mondta házi­gazdaként Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója a költőről a 10. nemzetközi felolvasó-maratonhoz csatlakozó kedd esti sepsiszentgyörgyi rendezvény felvezetéseképpen.

Küzdelem a megmaradásért

Románia megkaparintásának első pillanatától gyarmatként kezelte Erdélyt, és minden rendelkezésére álló eszközzel az ott élő magyar nemzeti közösség ellehetetlenítésén munkálkodott – derült ki Bárdi Nándor történésznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban elhangzott, adatokkal sűrűn tűzdelt, vetített képes előadásán.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 18.15 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). SZÍNHÁZ Az M Studio Mozgásszínház február 22-én, csütörtökön 19 […]

A széppróza napja Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Írószövetség javaslatára idéntől Jókai Mór születésnapja (február 18.) egyben a magyar széppróza napja is Kárpát-medence-szerte. E nemes kezdeményezést támogatván, az Erdélyi Magyar Írók Ligája három erdélyi városban szervezett felolvasóestet.

Gleccserek, vulkánok, trollok

Hétfőn este megtelt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóján. Ez egyszerre a nagy tudású, színes egyéniségű előadó és a titokzatos, ezerarcú szigetország érdeme.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 16.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 18.45 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR Ma 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma […]

Képzeletbeli liftezés

Február 22-én, csütörtökön 19 órakor mutatják be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban Fehér Ferenc magyarországi koreográfus elképzelése nyomán és rendezésében az M Studio Lift – boys will be boys című előadását – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Márton Imola, a társulat művészeti vezetője.

Nyitott emberekből olvastunk

Tartalmas rendezvényt szervezett múlt héten a házasság hete alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség. A rendezvényt nyitó és záró, ünnepélyes istentiszteletek között előadások, játékos önismereti estek, őszinte vallomások vetettek fel a résztvevőkben továbbgondolásra késztető kérdéseket, illetve nyújtottak nagyfelismerés-élményt.

Ajánló

KÖNYVBEMUTATÓ A Székely Nemzeti Múzeumban ma 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók-termében. A szerzővel Dukrét Lajos, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke beszélget.   A SZÉPPRÓZA NAPJA A magyar széppróza napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban ma 18 órától Bogdán László, Vida Gábor […]

Évfordulós tisztelgés

Közös felolvasásra hívja az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Sepsiszentgyörgyön, Petőfi Sándor tiszteletére. Ugyanakkor a közösségi oldalon is népszerűsítik Petőfi írásait a következő napokban.