Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meglepetések is lesznek

Meglepetések is lesznek Kultúra

Sajátos módon vendégszereplésekkel indítja az évadot a sepsiszentgyörgyi M Studio, de nem feledkeznek meg az itthoni közönségről sem, hiszen a felújított és újra műsorra tűzött előadások mellett három bemutatóra és néhány meglepetésszerű változtatásra is sor kerül majd.
A tegnapi sajtótájékoztatón Márton Imola művészeti vezetőtől megtudhattuk, hogy szeptember 6. és november 10. között egymás után hét különböző helyszínen lépnek majd fel, amire még nem volt példa a társulat történetében. Így szeptemberben Kolozsvár, Râmnicu Vâlcea, Csíkszereda és Szatmárnémeti, októberben Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós, novemberben pedig Temesvár közönsége előtt bizonyíthatnak. Mindez több szempontból is örvendetes, ugyanis közöttük két olyan város is van, ahol már nagyon régen nem látták őket, és Râmnicu Vâlcean ez lesz az első szereplésük. A turné a Nemzeti Kulturális Alap (Románia), a Romániai Színházi Szövetség, a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap (Magyarország) támogatásával valósulhat meg. Ráadásul Székelyudvarhelyen az Interetnikai Színházi Fesztivál, Bukarestben a Festin pe Bulevard és a Nemzeti Színházi Fesztivál, valamint Brassóban a Kortárs Színházi Fesztivál keretében is felcsillanthatják a tehetségüket és tudásukat.
Sepsiszentgyörgyön évadnyitóként a Danse Noir című előadást tekintheti meg a nagyérdemű szeptember 24-én, kedden 19 órakor a Háromszék Táncstúdióban. Amint elhangzott, ez tulajdonképpen Bret Easton Ellis amerikai író művei alapján, Barta Dóra rendező-koreográfus által évekkel ezelőtt színpadra álmodott alkotás folytatása, mert ennek a szellemében szövődnek tovább a cselekmény szálai. Azt az erotikus és érzéki csábítást tükrözi, amely a Biblia óta a nők alakjához tapad, és az intellektuális férfit megfosztva józan ítélőképességétől, a végzet asszonyának karjaiba taszítja. Számtalan, merő gúnnyal és tömény iróniával átitatott apró történetből áll össze, hiszen férfi és nő „sötét” viszonya évezredek alatt mit sem változott. A végzet asszonyának megítélése azonban nem lehet egyoldalú: egy-egy feketével festett történetben mindig ott van a férfi, aki ugyanúgy hibás, mint a bűnösnek kikiáltott nő.
A megszokottól ugyancsak eltérően, az évad első, W_ all címet viselő bemutatójára egyszer Budapesten kerül sor november 1-jén, és csak azután Sepsiszentgyörgyön, november 15-én. Ez utóbbin némi változást a szereplők személyének kicserélődése jelent majd, mert három külföldi helyett itthoniak lépnek majd fel. Mindkét változat rendező-koreográfusa Frenák Pál, aki ebben a darabban „a másságként értelmezett sokszínűséget” és a „degenerációként értelmezett egyediséget” szándékszik felmutatni.
A második, Tökéletes idegenek munkacímű, az Andrei Mureşanu Színház tagja, Sebastian Marina által rendezendő bemutatót a tervek szerint 2019 februárjában lehet majd megtekinteni. Érdekessége, hogy prózai előadás lesz, amit Márton Imola a közönség igényei, valamint a színészek fejlődése szempontjából egyaránt fontosnak tart.
A harmadik és egyben utolsó bemutatót Góbi Rita fogja rendezni Up and down címmel, és 2019. szeptember 20-án szándékoznak vele közönség elé lépni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük