Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Meghívó egy érzelmes utazásra

Meghívó egy érzelmes utazásra Kultúra

Hosszabb szünet után újabb „érzelmes utazásra” invitál Opra Monica, aki a brassói Castellani filharmonikusokkal társult egy életigenlő produkcióra, amelyet pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban adnak elő Sentimental Journey címmel. Egy kávé mellett beszélgettünk a nagy visszatérésről, természetesen magyarul.

– Mi volt az oka ennek a hosszú szünetnek?

– Egy súlyos betegség. Ezzel a pofonnal üzente nekem az Isten, hogy tartsak szünetet. Terveztem én ezt már korábban is, hiszen a művészeti líceum zongoratanárnőjeként is rengeteget dolgoztam, ezenkívül számos koncertmeghívásnak tettünk eleget. Ahogy az ismeretségi körömben sokaknál láttam, én is túl sokat vállaltam. Ha kellett, az előadás szünetében perfúzióztak, de tüdőgyulladással is eleget akartam tenni az ígéretemnek, ha tudtam, hogy számítanak rám. Ezúttal nem utasíthattam vissza a sürgős kezelést, Ausztriában kemo- és sugárterápián estem át, de most jól vagyok. Megtapasztaltam, hogy az élet nélkülem is megy tovább, az elvállalt koncertjeim nem maradtak el, beugrottak helyettem énekesként Kovács Dalma és Zsigmond Éva Beáta, és a diákjaim is levizsgáztak.

– Úgy értem, akkor ezzel a rossz álomnak vége. De csak nem kezdi elölről ugyanúgy?

– Nem pont ugyanúgy, már megtanultam nemet mondani, és csak azokkal az emberekkel dolgozom együtt, akikkel szeretek, akik ebben az időszakban is mellettem álltak, biztattak, vártak. A baráti körömben ugyanis szűrőként működött a betegségem. Másrészt megtehettem volna, hogy kivegyek egy éves szabadságot, de ezt nem akartam, csak kevesebb órát (így is teljes katedrát) vállaltam a suliban. De amikor a kórházban mindenki arra biztatott, hogy próbáljak pozitív maradni, akkor ezt úgy tudtam megtenni, hogy kigondoltam ennek a koncertnek a repertoárját, megkerestem a partnereket, a filharmonikusokat hozzá. A Facebookon hegedültek nekem, én énekeltem a kórházi szobámban, így nem gondoltam rá, hol fáj, mi fáj, csak a munkámra.

Hirdetés
Hirdetés

– Miért Sentimental Journey, vagyis érzelmes utazás?

– Mert más ember lettem, aki örül a mának: sok szeretetet, örömöt, boldogságot, hálát szeretnék megosztani a közönségemmel, amely visszavárt és támogatott. Másrészt azért, mert ez egy válogatás korábbi műsoraimból: az én kedvenceim is, de olyanok, amelyekre a közönség is jobban rezonált, ezt a taps intenzitása jelezte számomra.

– Milyen stílus, műfaj kedvelőit várja?

– Mint mondtam, ez a koncert egy mix lesz a korábbi műsoraimból, így lesz sanzon és szving, pop és musical; amerikai, spanyol, magyar és román előadók dalait énekelem: Liza Minellit, Edith Piafot, Máté Pétert. A brassói filharmónia Castellani zenekarának 13 zenésze kísér majd, akikhez elektromos gitáron és zongorán társul a HarMony Band két tagja, Kertész Huba és Kertész János. De lesz mellettük dob, trombita és harsona is többek között. Természetesen ez azt feltételezte, hogy a dalokat át kell hangszerelni, és Marosvásárhelyről Zeno Apostolache Kiss ezt megtette nekem.

Az érdeklődők a szentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházban vásárolhatnak jegyeket a november 15-én, pénteken 19 órakor kezdődő koncertre, egy belépő ára 25 lej.

Hosszú évekig számtalan jeles esemény zenei hátterét Opra Monica hangja és a Back in Time zenekara jelentette. Ezt gazdag repertoárjuknak és igényességüknek köszönhették. 2016-tól más zenekarral, a HarMony coverbanddel láttuk feltűnni az énekesnőt, a Lady and the Tramps formációban pedig az amerikai swing, a párizsi sanzonok, a Karády-dalok hangulatát hozta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások