Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megértetik a zenét

Megértetik a zenét Kultúra

Meglepő bátorságról tett tanúságot a Tein Teázó, amikor befogadott egy újszerű rendezvénysorozatot (Mit hallgassak címmel), melynek keretében szakszerű fölvezetéssel, zenetörténeti kontextusba helyezve lehet élvezni egy-egy komolyzenei művet.
Kedden este először történt meg, hogy Makkai Zoltán, a Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneelmélet-tanára bevezette az érdeklődőket egy klasszikus szerzemény titkaiba. A népes hallgatóság Nyi­ko­laj Rimszkij-Korszakov Seherezádé című ötrészes hangkölteményét hallgathatta meg, melyet kivételesen gazdag hangszerelése, változatos ritmikája és választékos harmóniavilága tesz élvezetessé – magyarázta Makkai Zoltán.
Hogy aztán a közönségből hányan voltak annyira vájtfülűek, hogy a Sahriár szultánként, illetve Seherezádéként azonosított zenei motívumokat variációikban és ismétlődéseikben felismerjék, a zenei párbeszédet megértsék, nem tudni. A történet csak ürügy volt a zeneszerzőnek, hogy a keleti motívumokban bővelkedő zeneművet felépítse, de élvezetesebb volt Makkai Zoltán „fordításában” értve hallani, hol vonja össze szemöldökét a szultán, hol nevet a meséken, és hol hallhatjuk az okos és szellemes Seherezádé csengő hangját.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük