Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megerősítés a békéhez

Megerősítés a békéhez Kultúra

Mind Sepsiszentgyörgyön, mind Erdővidéken véget ért a Házasság hete rendezvénysorozat. A szervezők örömmel közölték, hogy sokan találták fontosnak részt venni a hozzá kapcsolódó eseményeken, és tanulni a párkapcsolat buktatóiról és természetéről, olyanok is, akiknek már évtizedes tapasztalatuk is van a témában, olyanok is, akik még csak készülnek rá, vagy az elején vannak.

A szentgyörgyi unitárius egyházközség által múlt héten negyedízben szervezett rendezvénysorozat csak egyike annak a sok erőfeszítésnek, amellyel egy mindig jobbra törekvő közösséget igyekeznek összefogni a lelkészek és közvetlen munkatársaik, de a házaspároknak különösen szükség van a megerősítésre, mert a mai mindennapi lüktető élet kikezdi a kapcsolatokat – fogalmazta meg Péterfi Ágnes.

Az országszerte Lehet-e randevúzni egy életen át? kérdés jegyében szervezett rendezvény kezdeményezői Pál Tünde pasztorálpszichológus és vallástanár, Péterfi Ágnes, az egyházközség segédlelkésze és Kovács István lelkész. Üdítően változatos módon, mindig más oldalról, más módon közelítették meg a témát. Hétfőn telt ház előtt tartották meg előadásukat Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták, akik kitértek a származási családból hozott párkapcsolati minták hatásaira is.Kedden a Teljesen idegenek című igen izgalmas film után, annak kapcsán Péterfi Ágnes moderálásával „életünk fekete dobozairól”(telefonjainkról), illetve a kettős élet hatásairól folyt a beszélgetés, szerdán az egyén életében a természetszerű és véletlenül bekövetkező kríziseket leltározta Pál Tünde, majd interaktív játékok keretében ismerkedtek a résztvevők. Csütörtökön a meghívott „páratlan párok”, melyek legalább egyik tagja közszereplő, osztották meg tapasztalataikat a hétköznapok feladatai közötti egyensúlyozásról, konfliktusmegoldásról. Ezúttal Kiss Imre főtanfelügyelő és felesége, Annamária, Makkai Péter református lelkész, a Diakónia Alapítvány igazgatója és felesége Enikő, Bíró Attila unitárius lelkész és felesége Annamária, valamint Bereczki Kinga és férje, Bereczki Barna válaszoltak megtisztelő nyíltsággal Kovács István és Pál Tünde kérdéseire, de humort sem nélkülöző módon ismerkedésük és kapcsolatuk történetéről.

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken egy gyertyafényes közös vacsorára invitálták a résztvevőket, amelyre a szervezők maguk főztek egy illatos, fűszeres indiai fogást. Jó hangulatban sorsolták ki a Conico cég nyeremény felajánlását azok között, akik minden nap jelen voltak a rendezvényeken, a bálványosi Gorgán panzióban eltöltendő wellness hétvégének Birtalan Csilla örülhetett.

Erdővidéken, szombaton a rendezvénysorozat egyik utolsó találkozójára gyűltek össze az érdeklődő házaspárok a baróti református altemplomban, ahol Tordai Árpád református lelkipásztor és felesége, Tordai Zsófia pszichológus humoros interaktív párkapcsolati játékokkal várta őket.

– Jó volna, ha minél többen jönnének el az ilyen szemfelnyitó rendezvényekre – mondta egy fiatal feleség, aki ugyanakkor boldogan nyugtázta, a természetszerű krízisek némelyikén (a házasságkötés, egy gyermek születése, munkahely-változtatás) szerencsésen átjutottak. – Mindennapi harcainkat most is vívjuk, de jó, hogy mire nagyon beléjük feledkeznénk, jön egy újabb Házasság hete, ahol a béketeremtési kísérleteinkhez is megerősítést kapunk.

Bodor Tünde, Böjte Ferenc

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 23., 11:19
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Csodálatos programok ezek. Nagyon szépen fogalmazott sorok. Gratulálok ehez a programhoz is. Ha szabad kérdeznem, a fotókat ki készitette?