Felhívás!

Megérni a századikat!

Megérni a századikat! Kultúra

Hamarosan hetedik születésnapját ünnepli a Járjuk be Erdővidéket! honismereti túrasorozat, mely 2010 márciusában indult útjára baróti, természetszerető, gyalogtúrákat kedvelő emberek kezdeményezésére, Demeter Zoltán szervezésében, Lőrincz Sándor nyugalmazott biológiatanár vezetésével.

Február 25-én immár a 83. túrát indítják, ezúttal kitekintve Erdővidékről, a Hargita megyei Szentegyházára látogatnak a kirándulók, ahol a 25. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón vesznek részt. A havonta sorra kerülő kirándulások eddig csupán egyetlenegy alkalommal szakadtak meg.

Ha február, akkor farsang a túrázóknak is: ez idáig rendszeresen csatlakoztak a bölöni, az ürmösi, illetve az apácai farsangolókhoz, mindegyikhez két alkalommal. Így Erdővidék hagyományai is ismertebbé váltak, nem utolsósorban pedig a farsangot szervezők számára adtak biztató jelt a túrázok, mutatva, van érdeklődés a vidám felvonulások iránt.

A májusi túrák eddig minden évben rendszeresen az erdőfülei Kankóskertbe vezettek. A kankósvirág nem más, mint a nárcisz népies elnevezése, innen a mintegy másfél hektár nagyságú terület elnevezése, mely egyben Kovászna megye egyetlen nárciszrétje is. Védett terület, a túrázók évente számba veszik a nárciszok gyarapodását, esetleg fogyását.

A nyári hónapok a megnyúlt nappalokkal hosszabb túrákra adnak alkalmat, így például 2012 júliusában Erdővidék legmagasabb pontján, a Kakukkhegyen jártak a kirándulók, de az Óriáspince-tetőt, Sóvidéket, Kirulyfürdőt, a Szent Anna-tó környékét, a Bodoki-hegységet is felkeresték többek között. Az őszi túrák egyikét – már 2011-től – Dénes István geológus emlékének szentelik, a téli hónapokban rendszerint Baróthoz közeli helyeket keresnek fel. Az idei túrák útvonalait még nem véglegesítették.

Demeter Zoltán szervezőtől megtudtuk, márciusban Székelyderzs és Székelymuzsna környékére látogatnának el, májusban ezúttal a lövétei nárciszrétet keresnék fel, nyáron a tavaly újjáépített bölöni népi feredőt ejtené útba egyik túra.

– A Madarasi-Hargitára, aztán az Egyeskőre és Bálványos környékére is kirándulnánk idén – mondta.

A „hét otthoni évet” lassan kinövő túrasorozat nem veszít semmit népszerűségéből, sőt, Demeter Zoltán szerint remény van arra, hogy az eleinte csupán tizenkét hónaposra tervezett honismereti kirándulások megérjék a századik, netán a kétszázadik kiadást is. Ezt a kirándulók egyre növekvő létszáma is „követeli”. Az idei januári túrán harminchatan vettek részt, ami ezt a hónapot illetően rekordnak számít, és már nem csak erdővidékiek, de Kovászna megye más szegleteiből és Hargita megyéből is érkeznek túrázni vágyók.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.