Megdöbbentő adatok

Megdöbbentő adatok Kultúra

Hangversennyel egybekötött, tudományos előadások színhelye volt péntek este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme. Ezek során pedig rádöbbenhettünk, hogy a keresztény vallást, kultúrát és életmódot nemcsak világszintű üldözés veszélyezteti, hanem a szabadság rossz értelmezéséből fakadó viselkedésünk és magatartásunk is.

A hallgatósággal gondolatait elsőként megosztó Magyary Ferenc budapesti publicista véleménye szerint az 1568-as tordai országgyűlésnek a vallásszabadságra vonatkozó és azt szavatoló pontjai szellemiségükben és tartalmukban jóval meghaladták a kort, amelyben születtek. Ugyanis világszinten példátlan módon kimondták az evangélium hirdetésének és vételének szabadságát, megtiltották a hitbéli meggyőződés miatti üldöztetést, és szabad kezet adtak a gyülekezeteknek prédikátoruk megválasztásában. Mindez pedig azért volt lehetséges, mert Kós Károly szavaival élve Erdély geográfiailag zárt egység, ami gazdaságilag egyéniséggé predesztinálja ezt a földet. Ugyanakkor az emberi akarat ellenére is meghatározza népeinek kulturális egyéniségét, minden környező kultúrától való különbözőségét.

A továbbiakban a Szenczi Molnár Albert zsoltárfordításait (1606) Claude Goudimel harmóniáira, Filip Ignác Csaba vezényletével megszólaltató Codex Régizene-együttes örvendeztette meg a szép számban megjelent hallgatóságot. Ezt követően dr. Kulcsár Árpád, a budapesti Szent Pál Akadémia történésze mutatott rá a kereszténységet és keresztyénséget végveszélybe sodró folyamatokra, számadatokkal és tényekkel alátámasztott, megrázó előadásában. Ennek során többek között kiderült, hogy a Földön élő 2, 48 milliárd keresztény közül napjainkban, a muszlim szélsőségesek miatt, több mint 215 milliónyi él folyamatos üldöztetésben. Ennek következményeként pedig 2015-ben világszerte 7100, míg 2017-ben 3000 személy vesztette életét, 793 templomot pedig leromboltak, köztük egy 1500 éves, szíriai kolostort is.

Az áldozatok számának átmeneti csökkenése a nigériai kormány szélsőségesekkel szemben alkalmazott keményebb fellépésének köszönhető, ami azonban a jelek szerint rövid életű lesz. A muszlim lakosságot ugyanis különböző módszerekkel próbálják radikalizálni. Többek között szélsőséges nézeteket terjesztő iskolarendszerekben képezik a jövő közigazgatási elitjét Szomáliában, Kenyában, Nigerben, Burkina Fasóban, Szíriában és Irakban is.

Nyugat-Európában a keresz­tény­üldözés más formákban, a természetellenes magatartás (homoszexualitás) népszerűsítésében, a keresztény értékek kigúnyolásában, illetve a keresztényellenes jogalkotásban nyilvánul meg. Így nem véletlen, hogy míg 1910-ben a világ kereszténységének 66%-a Európában élt, mára ez az arány 26% alá csökkent. Ez viszont Németországban például 500 templom bezárásához vezetett, amelyek közül 140-et le is romboltak, és a hamburgi Kapernaumot iszlám mecsetté alakították át. A helyzet pedig hasonló a térség többi államában is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2018. március 20., 14:51
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ezek nagyon hasznos információk amiket jó szemelött tartani evvel a témával kapcsolatban. Örülhetünk hogy nem akor éltünk mikor a hited az életedbe kerülhetett. Sokat mondó és ösztönző multja van annak hogy mi most vallàsszabadsàgban élünk. SŐT!!! ÖRÜLHETÜNK HOGY ÉLHETÜNK MERT MÁSHOL EZÉRT AZ EMBEREK MEGHALNAK!!!!