Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Más lesz idén a karácsony

Más lesz idén a karácsony Kultúra

Előzetes felmérések szerint átgondoltabban vásárolunk idén az ünnepek előtt, kevesebbet költünk ajándékokra, valamivel többet élelmiszerre. Az általunk megkérdezett sepsiszentgyörgyiek nagy része kézműves ajándékot vagy saját maga készítette meglepetést ad szeretteinek.

A korábbi évekhez hasonlóan a Mastercard idén is felmérést készített karácsony előtt, hogy mire és mennyit fognak költeni az emberek. Az eredmény nem meglepő: több mint 65 százalék kevesebbet pénzt ad ki ajándékokra és különböző, az ünneppel kapcsolatos dolgokra. A járványhelyzet folytán idén leszűkül az ajándékozottak köre, elmaradnak a baráti találkozások, és a családtagok között is csak kis létszámú ünneplés esedékes.

Hirdetés
Hirdetés

A kevesebb vásárlás annak is betudható, hogy idén szűkebb a keret, többen veszítették el állásukat, vagy zárták be vállalkozásukat. De nemcsak kevesebbet vásárolnak idén az emberek, hanem azt is megnézik, hol tegyék azt. Bár a nagyobb bevásárlóközpontok nyitva vannak, a karácsonyi akciókat már hónap elején meghirdették, többen választják a kisebb boltokat, vagy internetről rendelnek ajándékot, sőt a főzéshez, sütéshez szükséges alapélelmiszereket is. A felmérés szerint világszinten, de nálunk is a saját készítésű vagy kézművesektől rendelt ajándékok vezetik idén a vásárlási listát, de később beváltható művészeti előadásokra is váltanak jegyeket, bérleteket. Családonként 200–300 lejt költ a lakosság ajándékokra, élelmiszerre ennél valamivel többet.

Pál Eszter négyfős családjával ünnepli a karácsonyt, mint mondta korábban elég sokat költöttek, mindig tettek félre pénzt év közben ajándékokra, idén azonban ez nem így lesz.

– Sokkal kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, mint tavaly, viszont kevesebb személynek ajándékozunk. Barátainkkal nem találkozunk, csak virtuálisan, a szüleimet meglátogatjuk karácsony este, de az ünnepek további részét otthon töltjük. Mivel nincsenek vásárok, sem más események, nem is nagyon járunk ki. Úgy döntöttünk, az egész család kap egy társasjátékot, közösen sütünk, főzünk és így töltjük el az ünnepeket, bezárkózva. Szerintem jobb is lesz, mint az előző években, jobban tudunk majd figyelni egymásra – mondta a kétgyerekes édesanya.

Bartha Beáta kézműves ékszereket készít, vásár híján online kínálja eladásra, de szerettei is ilyen ajándékot kapnak. Mint mondta, náluk is más lesz az idei karácsony, a család külföldön élő tagjai nem jöhettek haza, de szüleit sem szeretné meglátogatni, mivel munkahelye révén számos emberrel találkozik, így megfertőzheti őket.

– A szüleim hiánya lesz a legnehezebb, de szerencsére jól tájékozódnak a virtuális világban, így beszélgetünk majd. Sok minden átalakult idén egész évben, és az ünnepek alatt is, de alkalmazkodunk és megpróbálunk örülni annak, amink van, elsősorban az egészségünknek. Nagyon hiányzik a vásár, az árusítás, de a találkozások, forralt borozások is. Jövőre, remélem, óriási karácsonyt lehet majd szervezni, és mindent bepótolunk – mondta a 27 éves Beáta. Azt is hozzátette, hogy ő is kevesebbet költ idén, azt is helyi termékekre, mivel szeretné segíteni a nehéz helyzetbe került kisvállalkozókat.

A helyi kézművesek, vállalkozók egyébként a városháza által működtetett oldalon, illetve a közösségi médiában is kínálják ajándékaikat, többen közösen fogtak össze, és csomagban árulják a portékákat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 23., 8:00
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Fikker János:

    Karácsony 2020…

    Megjött,Karácsony.Vége van az évnek.
    Az ember, most talán magába néz.
    A gond, a baj, még igencsak temérdek.
    Közönnyel,rosszal többé ne tetézd…

    Tudatosítsd,hogy nem vagy egyedül.
    A Földön, milliárdnyi társad remél.
    Csendet akar, önzetlenül.
    Előttük,egyik jó példa,Te elegyél…

    Számon,ne kérj.Ne akarj, háborút!
    Csak azt igényeld ,ami jár Neked.
    S bár, járhatatlan,sok-sok út,
    a járhatóra tesz majd Istened…

    Cselekedj jót,szépet,felemelőt.
    Amerre jársz, a fényed áraszd.
    Ne tékozol el, parányi időd,
    amíg,Hazádnak földjén állhatsz…
    2020.12.23.

  • User
    Dátum: 2020. december 23., 14:21
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Dr.Fikker János

    Már jön Karácsony…

    Már jön Karácsony,érkezik a télben,
    már jön a Fény, akár a mesékben.
    Feltölti lelkünk, hittel,és reménnyel,
    megérint minket az Idő jelével…

    Jó híreit,titokban tartja.
    Elhalkulhat, a gonoszság hangja.
    Várakozással teríti be a tájat.
    lecsendesíti vajúdó Hazádat…

    Megváltásod,és jövőd hozza.
    Legyél a jóság szószólója.
    Reménységet plántál szívedbe.
    Szeretetet, békét hirdetve…

    Jön hívatlanul, önmagától.
    Ragyogni fog újra a „Jászol”.
    Valahol, megint énekelnek.
    „Három Királyok”,térdre esnek…

    Csillagok égnek, sziporkáznak.
    Megfáradt pásztorok,” kántálnak”.
    Az önzetlenek, ismét győznek.
    Falak,és rácsok ,inognak,dőlnek…

    Már jön Karácsony, alázattal.
    Kíséri számos láthatatlan Angyal.
    Fénybe vonják, a Gyermek Arcot,
    Aki megvívta értünk a harcot…
    2020. 12. 23.