Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar állami kitüntetésekkel ismerték el Kovászna megyei személyiségek munkáját

Magyar állami kitüntetésekkel ismerték el Kovászna megyei személyiségek munkáját Kultúra

Az erdélyi magyar közösség érdekében kifejtett munkásságukért hat erdélyi, köztük három Kovászna megyei személyiség részesült magyar állami kitüntetésben. Az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott rangos elismeréseket csütörtökön adták át ünnepélyesen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

Hirdetés
Hirdetés

Az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott kitüntetéseket Tóth László főkonzul adta át a díjazottaknak a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként.

Demeter Lajos, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Demeter 1953-ban született Sepsiszentgyörgyön. Nem képzett történészként ugyan, de összetett helyismereti munkák kerültek ki a keze alól. 2001 nyarától 2018 őszéig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a sepsiszentgyörgyi könyvtárban. Számos kutatásban vett és vesz részt, erdélyi és magyarországi neves történészekkel dolgozik együtt.

Gazda Klára néprajzkutató, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének nyugalmazott egyetemi docense a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A kitüntetett 1944-ben született a Kovászna megyei Zalánban. A kolozsvári tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakos oklevelet szerzett, majd 1976-ban az ELTE doktori iskolájában szerzett doktori címet. 1991-től a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének adjunktusa majd docense, 2008-ig. A magyar etnológia-folklorisztika módszeres művelője. Kutatásai a tárgyi kultúra, a gazdálkodás és életforma, a díszítőművészet és a népköltészet területére terjednek ki. Több alapkutatás kezdeményezője és irányítója, Székelyföld és Moldva különböző kisrégióiban.

Vetró András szobrászművészt Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. A képzőművész 1948-ban született Temesváron. 1973-ban végzett a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán. Diplomázását követően 1973-ban Kézdivásárhelyre kérte kinevezését, ahol mintázást, rajzot és művészettörténetet tanított a helybéli Nagy Mózes Líceumban, egészen 2014-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig. Több mint négy évtizedes művészi munkássága során a magyar, és különösen az erdélyi magyar történelem szinte minden meghatározó személyiségéről, Szent Istvántól Nagy Imréig készített szobrot, domborművet vagy plakettet. Köztéri alkotásai nemcsak szülőföldjén, hanem a Kárpát-medencében és Európában is megtalálhatóak.

Kitüntetést kapott továbbá Antal Zsolt táncművész, táncoktató, koreográfus, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagja, Fazakas János néptáncpedagógus, a Maros Művészegyüttes volt tagja, valamint Ferencz Sándor Csaba karnagy, a nyárádszeredai Bocskai István Dalkar vezetője, a Nyárádszeredai Elméleti Líceum nyugalmazott zenetanára.

(Székelyhon)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük