Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magnebéhat Borcsa Imolától

Magnebéhat Borcsa Imolától Kultúra

Kedden, a magyar széppróza napján mutatták be a nagyérdeműnek Borcsa Imola Magnebéhat című novellakötetét a kézdivásárhelyi Vígadóban. A pályakezdő író élettörténetét és első könyvét Ferencz Éva tanárnő ismertette, a novellákból pedig maga a szerző és Kolcsár József színész olvasott fel. A Magnebéhat című novellafűzér a pletykára épít, azt járja körül, főszereplői: egy patikus, annak munkatársa és a takarítónő. Ebből adódóan pedig a humor is garantált benne, ahogyan a jó kedv is garantált volt a bemutatón.

A jelenlévőket Ferencz Éva köszöntötte, majd ízelítőként Imola kedvenc írását, a Naplemente címűt olvasta fel könyvéből, megismertetve a közönséggel a kötet szereplőgárdáját, Elvira nénit, a minden pletykát ismerő és továbbadó takarítónőt, Jolikát, a kíváncsi patikust és a fiatal, nemrég a helyszínre kerülő gyógyszerészt, akinek a szemszögéből ismerhetjük meg a történeteket.

A felolvasást, nevetést és tapsot követően Ferencz Éva röviden ismertette Imola életpályáját, majd a kötetről osztotta meg benyomásait.

– Tipikus kisvárosi történetek fűzére. Tíz novella, női hangra komponálva, amelyeket összeköt néhány helyszín és szereplő – mondta – Ahogyan lenni szokott, a történetek, a szereplők a képzelet szüleményei. Nem Kézdivásárhelyről szól, nem is rólunk, ez pletyka. Abból pedig van elég, és nagyjából ugyanaz mindenfelé, Kelet-Európa bármely kisvárosában.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyon befolyásolja a környezet a témaválasztásban, és a visszakerülése a kisvárosba arra indította, hogy a pletyka nyelvén szólaltassa meg a város történeteit – mondta el Borcsa Imola, hozzátéve, a történetek iránti igény egészen kiskora óta megvolt benne, amely igazán most teljesedett ki. Gyerekként megszokott volt számára az írógép kattogása, illetve, hogy minden este olvasnak neki szülei.

– Az irodalom egyféle szabadságot ad, kimozdít a hétköznapokból, a mindennapi teendőkből – mesélte Imola. – Eléggé felgyorsult és stresszes a világunk, és erre a gyógyszertárban a Magne B6-ot tudjuk kínálni, de az irodalom is pont annyira alkalmas arra, hogy oldja a feszültséget.

A felolvasott novellák hatására egyszerre tört ki a nevetés a népes közönségből, alkalom adtán még Kolcsár József színművész sem tudta mosolygás nélkül felolvasni az adott történetet.

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások