Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magasban a kóruszászlók

Magasban a kóruszászlók Kultúra

„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele, lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, amelyekbe csak a zene világít be”– olvashattuk Kodály Zoltán gondolatát a baróti báró Wesselényi Miklós kórus által immár a 26. alkalommal megszervezett kórustalálkozó műsorfüzetének lapjain.

Az idei kórustalálkozón a fáradhatatlan Krizbai Imre nyugalmazott baróti református lelkipásztor által irányított és házigazdaként jelen levő báró Wesselényi Miklós kórus mellett további nyolc erdővidéki vagy távolabbról érkezett énekkar vett részt, név szerint a Brassói magyar dalárda, a Négyfalusi vegyeskar, a Kisbaconi református kórus, a vargyasi Dávid Ferenc unitárius kórus, a szentivánlaborfalvi Székely István dalkör, a nagyajtai Gazdag Miklós polgári daloskör, a csíkszeredai Rokolya népi énekegyüttes és a Madéfalvi gyermekdalkör.

A kórustalálkozó szabadtéri megnyitóját a Diákdombon tartották, ahol a város polgármestere, Lázár-Kiss Barna András üdvözölte a résztvevőket, áldást mondott Ilkei Árpád vargyasi unitárius lelkész. A hagyományos városközponti felvonulást követően a résztvevők a város kultúrotthonának színpadán léptek fel.

Itt tartott megnyitóbeszédében Krizbai tiszteletes röviden szólt a 2015-ben alapított Wesselényi kórusról, de a lelkipásztori szolgálati évei alatt általa vezetett Zathureczky kórusról is, mely a néhai presbiter, Zathureczky Gyula nevét viselte hálából, amiért a presbiter annak idején házát papilaknak ajánlotta fel Baróton. Ismertette a Wesselényi kórus címerét is, melyet Gyöngyösi János történeti grafikus készített, és amelyen vargyasi, nagyajtai tornyok vannak, cserefaággal és magyar nemzeti színű pántlikával közrefogva.

Hirdetés
Hirdetés

A baróti kórustalálkozók kezdeteiről, a találkozók hozadékáról Krizbai tiszteletes elmondta, hogy a találkozókat immár 1994 óta szervezi megszakítás nélkül. Idén a kórustalálkozón összesen 156 személy vonult fel Barót utcáin.

„Gyönyörű volt látni őket. Ahogy a hit felülről száll le, felülről száll le a zene imádata is, ez isteni ajándék, talentum, és a szép fenntartásának az útja” – fogalmazott a tiszteletes, hozzáfűzve, hogy, bár az előzetes programjukban úgy szerepelt, hogy a Csala Kürtje baróti fúvószenekar kíséretében vonulnak, a fúvósok valamiért nem jöttek el a megnyitóra, így a kórustagok a laborfalvi zenekar kíséretében, énekelve tették meg szokásos körútjukat Barót központjában.

A dalostalálkozó a Rózsa vendéglőben ebéddel, a közös emlékek felidézésével, jó hangulatban ért véget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük