Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ma is dolgunk van Czetz hagyatékával

Ma is dolgunk van Czetz hagyatékával Kultúra

A Czetz 200 emlékév keretén belül megszervezett rendezvénysorozat csütörtökön szabadtéri kiállítással folytatódott Sepsiszentgyörgy főterén.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepségsorozat legtávolabbi vendége Carlos Maria Vallarino, a bukaresti argentin nagykövetség ügyvivője, de a honvédtábornok emlékét megtisztelte jelenlétével Lukács Bence Ákos vezető konzul, Tamás Sándor megyetanácselnök és a bukaresti magyar nagykövetség több tagja.

A kiállítás megnyitóján elhangzott beszédében Vargha Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester Czetz János példátlan helytállását és nemzeti identitásának halálig való megőrzését emelte ki, utalva arra is, hogy ma is dolgunk van ilyen tekintetben, küzdeni kell a városzászlóért, az anyanyelv-használatért, és főleg a jó munkahelyek megteremtéséért, hogy a fiatalok ne költözzenek külföldre.

Carlos Maria Vallarino ügyvivő Czetz pályafutásának argentínai szakaszáról beszélt, arról, hogy részt vett egy új nemzet építésében, ezredesi rangot kapott az argentin hadseregben és katonai akadémia alapítására kapott felkérést az ország elnökétől, így szerepe a modern argentin hadsereg megformálásában elvitathatatlan és meghatározó.

Végül a Czetz-tárlat kurátora, Magyarosi Sándor hívta fel a figyelmet arra a sok világra, amelyet meg kellett mutatniuk a tábornok életéből: az osztrák birodalmat és a székely határőrség világát, valamint a dél-amerikai emigráció idejét. Szerencsés módon sikerült meglehetősen sok képanyagot összegyűjteni ez utóbbiról, és sok esetben a képek hátterében a témával összefüggő dokumentumot mellékelték. A kiállítási anyag összeállításában jelentős szerepe volt Tusa Nóra grafikusnak és Vargyasi Levente fotósnak is.

Végül Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet vezetője méltatta az általa meghirdetett videopályázatra érkező munkák nyertes alkotóit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük