Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lóversenytől a focimérkőzésig

Lóversenytől a focimérkőzésig Kultúra

Szeptember 30. és október 4. között immár negyedik alkalommal szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Manus Őrkői Cigánytalálkozót. A koronavírus-járvány miatt őszre tolt rendezvény a halasztás ellenére sem veszített az ígért lendületből: színes folklórbemutatókkal, mozgalmas programpontokkal várják az érdeklődőket.

Az augusztusról átütemezett találkozó négy napon át kínálja a színes roma kultúra népszerűsítését célzó, illetve a találkozás jelentőségét hangsúlyozó eseménypontokat. A rendezvény első napján (szept. 30.) 12 órától szentmisével és az őrkői Szerencsekerék avatásával indul a program, majd délutánra Sepsiszentgyörgy belvárosába, a Szimpla Kávézóba várják az érdeklődőket. Utóbbi helyszínen 17 órai kezdettel Fodor Kele Ákos irodalmi műsorát követhetjük nyomon, majd 19 órától a Manus Jazz nevű formáció koncertjére kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

Október első napján, csütörtökön a már jól megszokott helyszínre, a Borvíz utcai halastavak mellé költözik a rendezvény, ahol 11 órától a vásártér kialakítása zajlik, illetve a délutáni órákra bográcsozást és közös örömzenélést terveznek a szervezők.

Péntektől igazi programdömpingre számíthatunk a Manus fesztivál helyszínén: a délelőttönként kezdődő cigány vásár keretében többek közt kézműves workshopokon vehetünk részt, de bátran válogathatunk majd a spontánul kialakuló turkáló és a kirakodóvásár termékei közül is. A hétvége folyamán a legkisebbek sem unatkozhatnak, hiszen délutánonként gyerekprogramokkal is készülnek a szervezők. A Manus Játszótéren szervezett foglalkozásokon többek közt origamira, festésre, zsonglőrködésre, vásári játékokra és kalandparkozásra is lehetőség lesz.

A cigány témákra összpontosító előadások, illetve a szakmai párbeszédek is helyet kapnak a Manuson. Szombat este 19 órától például az Orza Călin által vezetett, Vérében van a tánc című kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. A hétvége folyamán ugyanakkor számos érdekességre is számíthatnak az érdeklődők: a filmvetítések mellett bemutatkoznak majd fiatal roma tehetségek, lesz villámcsődület, színházi előadás, kézműves bemutató és verselés is. A rendezvényen hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a mozgás és a sport, így a házigazdák többek között lóversenyt és focimérkőzést is szerveznek.

Az esti koncertek és táncbemutatók miatt is érdemes kilátogatni a hétvégén a Manus Bórvíz utcai helyszínére. Péntek este például a Manus Jam Session keretében Olivér és bandája fog zenélni, majd 21.30-tól Majláth Attila koncertjére kerül sor. Szombaton az Amenkha Őrkői Táncegyüttes és Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva elődöntőse lép színpadra, ezt követően a Maros megyei Ave Amentza Romale nevű formációt hallgathatjuk meg, az estét pedig Tomy és a Romafest élő koncertje zárja. Vasárnap 20.30-tól a már visszatérő fellépőnek számító Nadara jelenti az est fénypontját, a koncertet pedig Cigány táncház és Gyorgyi Dzsipo Diszkója követi.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény ideje alatt, naponta 15 és 23 óra között Cigány Taxi üzemel. Az oda-vissza közlekedő lovas szekéren a Három Rózsától a Manus helyszínéig juthatnak el a résztvevők.
A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Román Kulturális Alap (AFCN) és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja. A program tartalmáért és hatékonyságáért a Lármafa Egyesületet terheli minden felelősség.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük