Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lovas zarándoklat Úzvölgyébe

Lovas zarándoklat Úzvölgyébe Kultúra

Közös tiszteletadásra szólítja a háromszéki hagyományőrző huszárokat és lovasokat a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, amelynek tagjai immár hetedik alkalommal zarándokolnak e célból lóháton az úzvölgyi magyar haditemetőhöz.

 

Hirdetés
Hirdetés
 

Közzétett felhívásukban többek között ez olvasható: „Ahogy hosszú évek óta tesszük, aug. 26-án is fejet hajtunk az úzvölgyi harcokban elesett hőseink emléke előtt, háromnapos lovaglás után! (…) Most hatalmas erőt és elszántságot kell felmutatnunk, mert gyengének és határozatlannak akarnak látni bennünket, most többen kell lennünk, mint valaha, mert kevésnek akarnak láttatni minket!”

Azért tartják fontosnak a főhajtás eme formáját, mert ennek során bejárhatják a hazáért szükség esetén életüket is feláldozó ük- és dédapáik által egykor megtett utakat, és azokon a szálláshelyeken hajthatják nyugovóra a fejüket, amelyeken ők is tették. Ily módon pedig átélik a sorsukat, azonosulnak vele és tetteikből erőt merítenek a jelen küzdelmeihez – tudhattuk meg Jakab Kevend Istvántól, aki dr. Kádár Lászlóval együtt vezeti a 2012-ben alakult egyesületet.

Véleményük szerint az idei megemlékezés tétjét, valamint jelentőségét nagyban növeli a sírkert tavasszal bekövetkezett meggyalázása, hiszen a történtek miatt ez a hely a Kárpát-medencei magyar megmaradás, a beolvasztással és elnyomással szembeni ellenállás jelképévé vált. Ez a tény pedig a megemlékezésen való részvételre kell hogy ösztökéljen mindenkit, aki szereti a nemzetét és aggódik annak jövőjéért. Annál is inkább, hogy ezt a kegyeleti jog birtokosaiként, igazunk és erkölcsi fölényünk tudatában felemelt fővel tehetjük meg.

A hagyományőrző huszárok Árkosról indulva, a Torja, Katrosa, Kászonaltíz és Aklos irányvonalat követve, a hegyeken át érkeznek Úzvölgyébe, visszafelé azonban minden útjukba eső településre betérnek. Tervezett programjuk a következő:

– aug. 24., 07:00 – lovasok indulása Sepsiszentgyörgy környékéről Torjára

– aug. 24. 18:00 – táborozás Torjára község területén

– aug. 25. 08:00 – sepsiszéki és kézdiszéki lovasok indulása Torjáról a hegyeken át Úzvölgye felé

– aug. 25. 20:00 – érkezés az aklosi vagy a sárostői közbirtokossági ház környékén verendő katonai hagyományőrző táborba

– aug. 26. 09:00 – indulás az úzvölgyi katonai temetőbe, díszőrség-állás

– aug. 26. 18:00 – az emlékhely elhagyása a katonai hagyományőrző tábor irányába

– aug. 27. 09:00 – indulás vissza Háromszékre

– aug. 27. 20:00 – érkezés a torjai táborba

– aug. 28. 09:00 – a torjai tábor elhagyása Sepsiszentgyörgy irányába.

Menet közben vagy a táborhelyeken az ápolt és tiszta lovakkal rendelkező, huszáregyenruhás vagy nemzeti viseletbe öltözött zarándokok csatlakozhatnak hozzájuk. A hagyományőrzőkre vonatkozó erkölcsi normák minden részvevőre nézve kötelezőek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások