Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lovakkal álmodók

Lovakkal álmodók Kultúra

Az alkalomhoz illően népes érdeklődő közönség töltötte meg vasárnap délben a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermét: három évtizedet ünnepelhetett az alkotótábor, amelyet néhai Tóth Ferenc indított útjára, az utóbbi tizenöt évben pedig családja, lányai vitték tovább a hagyományt. Az Incitato táborok témája mindig a ló, különféle értelmezésekben – idén a Ló+ hívószóval invitálták ide az alkotókat.

Hirdetés
Hirdetés

Dimény Attila múzeumigazgató köszöntötte a jelenlevőket, és bemutatta Tomos Tündét, a tábor művészeti vezetőjét, illetve Túros Eszter művészettörténészt, aki a felvonultatott alkotásokat értékelte. Tomos Tünde felelevenítette az alkotótábor indulásának körülményeit, Tóth Ferenc lovak iránti rajongását és azt az elköteleződést, amellyel évről évre tető alá hozta ezeket a közös alkalmakat, amikor művész barátai emléket állíthattak e nemes állatnak festményen, rajzon, szoborban. Szellemi hagyatékát három lánya élteti tovább, akik szívvel-lélekkel és sok munkával lehetővé tették, hogy a folytonosság ne törjön meg, és igazán kivételes, három évtizedes múltat tudhasson maga mögött az Incitato. Az örökbe kapott feladat teljesítéséhez segítségükre vannak művészetkedvelő támogatóik, akiknek Tóth Ildikó mondott köszönetet.

„Ma nem csupán egy kiállítást ünneplünk, egy kéthetes alkotói folyamat eredményét, hanem egy páratlan, nagy történet harmincadik évfordulóját is. A kiállítás túlmutat önmagán, felidézheti ennek a harminc esztendőnek fontos mozzanatait, jelentős alkotásait, alakjait. Különösségével, egyediségével a táborszervezés kitartó munkájával olyan értéket sikerült megteremteni, amely mára felbecsülhetetlen mind művészi, művészettörténeti, mind közösségi vonatkozásban. A ló témája örök, kimeríthetetlen, megunhatatlan, ha egyszer rabul ejt valakit. Formájával, mozgásával, jellegzetes tulajdonságaival, a hozzátapadó, nagyon mélyen gyökerező, gyakran jelképiségét erősítő tartalmaival saját kultúránkhoz, identitásunkhoz kapcsolódó jelentésrétegeivel, formai és tartalmi komplexitásával nagyon sokféle megközelítést tesz lehetővé, és mindig tartogathat meglepetéseket” – emelte ki Túros Eszter az alkotásokról szólva.

A művészek, akik ebben az évben is eleget tettek a meghívásnak, és gazdagították az Incitato szellemi műhelyét: Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bajkó Attila, Csutak Levente, Deák Barna, Deák M. Ria, Dimény András, Forró Ágnes, Gábor Balázs, Kövér György, Miholcsa József, Nagy Lajos, Németh Orsolya, Orth István, Paál Mária, Ráduly Piroska, Sajgó Ilona, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Tomos Tünde, Ürmös Péter, Vetró András, Vetró B. S. András, Vincze László, Xantus Géza.

Ábrahám Anna zenei percekkel emelte a tárlatmegnyitó ünnepélyességét, a munkák augusztus 17-éig lesznek láthatók a kézdivásárhelyi múzeumban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük