Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult az IKA alkotótábor

Lezárult az IKA alkotótábor Kultúra

Pénteken a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában nyitották meg az V. IKA Képzőművészeti Alkotóműhely zárókiállítását, mely szeptember 23-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés

A pincegalériát zsúfolásig megtöltő művészeket és érdeklődőket az Ágoston József kultúrigazgató-könyvtárossal karöltve rendezett tábor művészeti vezetője, Székely Géza köszöntötte. „Köszönet illeti a harminc, nemcsak Erdélyből, hanem Ausztriából, Kanadából és az anyaországból megjelent művészt, akik rendkívül értékes alkotásokat hagynak hátra. Köszönet jár ugyanakkor a szülőknek is, hiszen huszonhat gyerek vett részt az idei alkotótáborban. Továbbá hálásak vagyunk Rákosi Árpád elöljárónak, aki nemcsak jelenlétével, hanem anyagilag is támogat bennünket”.

Rákosi Árpád polgármester megjegyezte, jó érzés látni, hogy napjainkban még ilyen sokan érdeklődnek a művészet iránt, és még vannak gyerekek, akik szeretnek rajzolni, festeni. „Picit szűknek bizonyul ez a hely, de reménykedjünk abban, hogy majd lesz egy tágasabb tér, amely a jövőben ehhez hasonló rendezvényeknek ad helyet”, keltett reményt a jelenlévőkben.

A vegyes technikával készült alkotásokat dr. Deák Ferenc Loránd művészettörténész méltatta, megjegyezve, ahogy egykor Felsőháromszéken mondanivalójuk fölösleges szószaporítástól mentes kifejezésére tanították a gyerekeket, úgy a képzőművészeti alkotásokban is ezzel a konok rejtjelezéssel találkozhatunk.

„Vajon mit akar mondani? Milyen képi ritmusok dallamát kottázza le a kép? A képi ritmusoknak van, aki konstruktív formai szabályokat szab, és puritán jelek ismétlődésével nyomatékos kijelentéseket tesz. Más az idősíkok közti rétegeket engedi mesélni. Ugyanakkor hétköznapi közléseinkhez hasonlóan olykor egy művön belül egyik képi történetből egy másikba lépünk át. A képi beszéd lehet játékosan rafinált is, továbbá a felnagyítás szándéka mellett vannak, akik képi történetsorral ábrázolnak” – sorolta, hozzátéve, a Tamási-év apropóján a tárlaton az író „négy arcváltozatban tekint ránk”.

A gyerekek munkáiról szólva Deák Ferenc megjegyezte, a kis tanoncok többnyire a múzeumkert örökségéből formák és színek közötti viszonyrendszereket beszéltetik, és érződik, hogy a több éve rajzoló csapattagok között vannak olyanok is, akik egyéni stílusjegyekkel kezdenek önállóan megszólalni.

A folytatásban a Mocanu-Prezsmer Erika mezzoszoprán és Szőcs Botond zongoraművész rövid előadása által keretbe foglalt ünnepségen a könyvtárban Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa felajánlásával tíz gyereket könyvvel jutalmaztak, majd Székely Géza oklevelet adott át a résztvevőknek és az alkotótábor támogatóinak.

Az V. IKA Képzőművészeti Alkotóműhelyben részt vevő művészek: Albert Levente, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Bartha Árpád, Bencsik János, Budaházi Tibor, Csillag Mónika, Csutak Levente, Deák M. Ria, Deák Barnabás, Forró Ágnes, Haszmann Réka Júlia, Hideg Margit, Kántor József, Kilyén Katalin, Kozma Rozália, Kőrösi Sándor Zoltán, Magdó István, Magyar József, Papp Károly, Petrovits István, Sárosi Csaba, Siska-Szabó Hajnalka Zsuzsanna, Székely Géza, Vargha Mihály, Vajna László, Varga József, Vass Csaba, Vetró András, Zilahi Nono.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük