Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lénárt Paula az év önkéntese

Lénárt Paula az év önkéntese Kultúra

Lénárt Paula 205 órával lett a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületénél az év önkéntese. Először amerikai tanulmányai során próbálta ki az önkénteskedést, majd hazatérése után szerette volna megismerni Kézdivásárhelyt és környékét, szerepet akart vállalni környezetéért, így került az egyesülethez. Nem volt célja elnyerni ezt a kitüntetést, egyszerűen imádott a gyerekekkel lenni, és élvezte a feladatokat.

Hirdetés
Hirdetés

– Miért döntött úgy, hogy önkénteskedni kezd a Zöld Nap Egyesületnél?

– 2019 nyarán csatlakoztam a Zöld nap Egyesülethez. Igazából hosszú idő után ez volt az első nyaram Kézdivásárhely környékén, és szerettem volna hasznosan tölteni. Az egyetemen kezdtem érdeklődni a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés iránt, és szerettem volna bővíteni az ismereteimet, illetve hasonló gondolkodású emberekkel találkozni.

– Legutóbbi beszélgetésünkkor azt mondta, egy évre szeretne elmenni más országba is önkénteskedni. Ez a terv még megvan?

– Igen, a terv úgymond életbe lépett. Jelenleg is az ESC-portált böngészem, és jelentkezéseket küldök szét. Elsődlegesen olasz nyelvterületre szeretnék menni, és a Zöld Naphoz hasonló témakörrel foglalkozó egyesületet találni.

– Milyen tapasztalatokkal, élményekkel lett gazdagabb az elmúlt időszakban?

 – Számomra az önkéntesség lehetőséget adott arra, hogy a helyi közösség aktív tagja legyek, és úgymond újra megismerjem Háromszéket. Emellett természetesen a érdekes beszélgetésekről, új találkozásokról, nevetésekről és a közös munka öröméről is szólt. Hálás vagyok mindazon a kapcsolatokért és élményekért, amelyeket az elmúlt évben megéltem az egyesülettel.

– Milyen érzés az év önkéntesnek lenni? Milyen változásokat hoz az életébe?

– Igazából meglepődtem, hiszen nem kitűzött célként gyűjtögettem az órákat, hanem csupán élveztem az önkéntesekkel és a gyerekekkel eltöltött időt. Mindenképp a 2020-as év egyik legértékesebb élménye, az év alatt szerzett emlékeim szimbóluma. A különböző tevékenységek során sok mindent tanultam önmagamról. Ráébresztett  többek között a természet szeretetére, a játékosság és nyitott szív fontosságára. Emellett hihetetlenül hálás vagyok az itt kialakult barátságokért. A külföldi önkéntesek nem csak bölcsességet, de bátorságot és kíváncsiságot is tanítottak.

– Mit tanácsol azoknak, akik szintén szeretnék kipróbálni az önkénteskedést?

– Bár itthon az önkéntesség nem túl népszerű tevékenység a fiatalok körében, mindenkinek ajánlom, aki új barátokra és élményekre vágyik, és szívesen lépne ki a komfortzónájából. Az önkéntesség kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megismerjük saját értékeinket és erősségeinket. Emellett rámutat az örömre, amit  mások szolgálata hoz emberi lélek számára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük