Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lélekjelenlét a Vigadóban

Lélekjelenlét a Vigadóban Kultúra

Pénteken 18 órakor nyitották meg Nagy Lajos kézdivásárhelyi fotóművész Lélekjelenlét című kiállítását, amely a Vigadó Művelődési Ház dísztermében várja a látogatókat november 4-ig. A 25 év munkáját felölelő, közel 50 fotót felvonultató tárlat megnyitóján telt ház fogadta a művészt.

Az esemény Szőcs Botond zongoraművész és Péter Ervin fuvolaművész közös előadásával kezdődött, majd Nánia Hanna, a Vigadó munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, átadva a szót dr. Deák Ferenc Loránd magyartanárnak, hogy méltassa az alkotásokat.

Hirdetés
Hirdetés

„Nagy Lajos fotói a maguk jól összeállított keretében, a leghétköznapibb helyzetben is a szertartásos ünnepek többletjelentését közvetítik szemünknek. Ezért a képei előtt állva az élet teljességébe pillanthatunk be, mert minden kép itt valaminek a tetőfokán beszél a létezésről” – hangsúlyozta Deák, majd hozzátette, Nagy természetfotóin a növények és állatok karaktervonásokkal lépnek elő, a felnagyítás által a mikrokozmosz mesél a bolygónkról.

A tárlat fotóin a kevés többet mond a soknál. A kivárt pillanat a beteljesedés teljességéről vall. A zavartalan természetben nincs groteszk és nincs torz. A vitalitás törvénye szerint mindig a beteljesedés tör előre. Legalábbis Deák Ferenc számára ezek a gondolatok fogalmazódtak meg a képeket megtekintve.
„Nagy Lajos az utazó ember többlettudásával él köztünk. A ma embere állandóan úton van, mégis keveset lát belőle. A képek sokasága közben nem vagyunk ott, ahol vagyunk. Ezzel szemben a profi fotós, Nagy Lajos ennek a zsákutcáit kikerüli, mintha az utazás is egy szigorú kompozíció szerint történne” – fogalmazott. Majd gondolatait azzal zárta, hogy a fotós témái között egy erős kontraszttal is találkozunk, a fiatalság és az öregség ellenpontja emelkedik ki, és ha jól megfigyeljük a képeket, minden kor mást mutat, mást mesél el.

Nagy Lajos fotóművész nosztalgiázással kezdte beszédét, majd azt a következtetést vonta le, hogy az ember a környezetben él, illetve vissza kell kerülnie a természetbe. „Utazásaim során mindig a természet vonzásában voltam. A képeimen is az emberek és a természet szerepel, külön van választva, de akár össze is lehetne keverni, főleg ha azt nézzük, hogy az állatoknak és a növényeknek is megvan a személyiségük, akárcsak nekünk, embereknek” – mondta. Gondolatait végül egy szanszkrit mondással zárta: „Minden, amit csinálsz, az legyen jóindulattal csinálva, legyen igaz, és legyen szép.”

A tárlatmegnyitó közös koccintással és falatozással ért véget. A kiállítást november 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők munkanapokon 8–16 óra között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük