Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehetőség a növekedésre

Lehetőség a növekedésre Kultúra

Új, kétéves projektbe vágta fejszéjét a Turulmadár Iroda: miután a DOFE program keretében éveken át sikerrel fejlesztette a fiatalok képességeit, életrevalóságát, most szintet lép, és a Youthfocus pályázattal 75 fiatal vezetői és állampolgári készségeit gyarapítja a Norvégia, Izland és Liechtenstein által finanszírozott Civil Támogatási Alap finanszírozásával. A részletekről a szervezet munkatársai tegnapi sajtótájékoztatójukon beszéltek.

Hirdetés
Hirdetés

Az országból pályázó 70 civil szervezet közül heten nyertek támogatást hasonló programra, a Turulmadár Iroda az 5. volt, ez nagy elégtételt jelent a civil szervezet vezetőinek. Furus Levente elnök elmondta, a 15-19 év közöttiek korosztályából Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán 25-25 diákot vonnak be a programba, akikkel jövendő mentoraik igazán sokrétű, testi és szellemi fejlődésüket szolgáló tevékenységet folytatnak majd: vezetői készségeiket fejlesztik, médiaműveltségüket gyarapítják, és ott állnak a fiatalok mellett, amikor azoknak minden városban önállóan kell 3-3 civil projektet kigondolni, megszervezni, lebonyolítani.

35 mentort keres az iroda, olyan felnőtteket, akik élettapasztalatukból, idejükből hajlandóak átadni a tinédzsereknek, tudnak kommunikálni, eközben bevállalják, hogy maguk is tanulnak, fejlődnek, változnak. Mert a mai fiatalokkal szemben nem működik a tekintélyelvű tanítás: inkább egy együttműködésről lehet szó, amelyhez sok nyitottság szükséges, mondta Gheorghita Raymond önkéntes-koordinátor. Mivel alkalmuk lesz majd sokféle tevékenységben kipróbálni magukat, arra minden résztvevő számíthat, hogy személyiségfejlődésen megy keresztül, kapcsolati hálóját, baráti körét jelentősen tágítja majd, illetve különböző akkreditált képzéseken, de csapata összerázókon is részt vehet majd. Az érdekelt felnőttek minden vonatkozó információt, többek között azon önkéntes-koordinátorok telefonszámát is megtalálják a Turulmadár Iroda honlapján (turuliroda.ro), akiknél minden különösebb formalitást mellőzve jelentkezniük kell.

Miután a felnőtt önkéntesek csapata megvan, szeptembertől toborozzák majd a céltudatos, bevállalós, kitartó tizenéveseket.  Gheorghita Raymond önkéntes-koordinátor szerint sokszor ki kell majd lépniük komfortzónájukból, többek között sportolni, önkénteskedni, gyalog- és lovastúrázni is fognak, gyakorlati és elméleti tudnivalóikat is folyamatosan gyarapítják.

Az iroda fenntarthatóságának a növelésére van egy szervezetfejlesztési ága is a projektnek: adománygyűjtési stratégiák kidolgozását, tanulmányutak szervezését is célként tűzték ki, az iroda támogatását ugyanis szükséges lenne legalább 20%-kal megnövelni.

A programnak több partnere van, egy izlandi szervezet mellett a szentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a Berde Áron Gazdasági Líceum, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a kézdi Pro Pectus Egyesület.

 A nagy sikerrel és több tízezer fiatal bevonásával jelenleg 140 országban futó The Duke of Edinburgh’s International Award program, melynek a Youthfocus projekt a továbbfejlesztett változata, egyetlen magyar csapata a Turulmadár Irodáé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük