Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Legényessel legényesen

Legényessel legényesen Kultúra

Varga Zoltán László táncoktató, kulturális szervező egy újszerű hagyományőrző kezdeményezéssel, a FolkOtthonnal jelent meg az online-térben. A programsorozat hamar népszerűvé vált sokak otthonában, így a szervezők a folyamatos bővítésén dolgoznak. Íme, az ötletgazda ajánlása!

Hirdetés
Hirdetés

„Három héttel ezelőtt még a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében dolgoztunk párommal New Jersey államban, táncot oktattunk. Egy texasi bemutatóról érkeztünk haza, amikor szembesültünk a koronavírus okozta káosszal. Közösségi programjainknak vége szakadt, így elhatároztam, hogy a saját Facebook-oldalamon indítok be egy online táncoktatást. A tervet mérlegeltük, végül egy külön oldalon indítottuk be az elképzelést, a FolkOtthon-névválasztást az ismert helyzet motiválta. Az alapötletet viszont kibővítettük, s más népművészeti területen tevékenykedő szakembereket is bevontunk az akcióba.

Hamar elterjedt az oldal híre, s olyan nevek csatlakoztak hozzánk, mint Berecz István, Aranysarkantyús néptáncos és Paár Julcsi, aki számos nép- és világzenei formációban szerzett nevet, s ezúttal csatornánkon az énekoktatásra adta a fejét. A Hagyományok Házából Klitsie-Szabad Boglárka önként jelentkezett mesemondásra.

A névsor az idő múltával bővült, immár a vendégeink sorában köszönthetjük Berecz András ének- és mesemondót (képünk) és Szalóki Ágnes előadóművészt. Kialakult az oldal rendje is, heti két alkalommal kalotaszegi legényest oktatunk kezdőknek, a széki sűrű és ritkatempót szintén a kezdőknek ajánljuk. A virtuóz széki legenda, Tamás Márton ’Kántor’ táncából a középhaladók okulhatnak, s a már említett Berecz István az inaktelki legényest ismerteti meg, Paár Julcsival pedig a buzai dalok tanítójaként találkozhatunk hétről-hétre.”

A FolkOtthonnak van YouTube-csatornája, illetve Facebook-oldala is: facebook.com/folkotthon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük