Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Látogatóközpont is épül

Látogatóközpont is épül Kultúra

Második alkalommal szerveztek reneszánsz kastélynapokat a miklósvári Kálnoky-kastélyban, ahol a három napot felölelő események között minden korosztály megtalálhatta az ízlésének megfelelő programot, többek között kézműves-tevékenységek, tudományos előadások, koncertek voltak, gyerekeknek pónilovas szekerezés, kincskeresés és egyéb játékok, de erdővidéki népviselet-bemutatóra, valamint középkori harcművészeti bemutatóra is sor került.

Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a kastély a Kálnoky család odaadó munkája révén igen közkedvelt turisztikai célponttá vált a környéken élők, valamint a távolabbról érkező turisták számára.

– A hét bármely napján látogatható a kastély, de ez a hétvége attól más, hogy a szervezőknek köszönhetően az ide látogatók különböző érdekes programokon vehetnek részt, amelyek által bepillantást nyerhetnek egy elmúlt kor életébe, és ezen programokon keresztül megérezhetjük a reneszánsz szellemét – fogalmazott az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés

Gróf Kálnoky Tibor, a hétvége házigazdája, beszédében a Kálnoky Alapítvány tevékenységéről tett említést, amely az utóbbi időben eléggé szerteágazott. A jelenlegi miklósvári kastélyban megtalálható múzeumot két éve nyitották meg a nagyközönség előtt, de Kőröspatakon és Zalánpatakán is folytatnak különböző tevékenységek. A 2004-től jegyzett alapítvány jelenleg Miklósváron a központban munkálkodik, ahová egy látogatóközpontot építenek, amely ellátja majd a kastélyt és a vendégházakat is.

Zalánpatakán kialakították az angol trónörökös, Károly herceg birtokát, amely panzióként működik akkor, ha ő nem tartózkodik ott. Kőröspatakon a család lovardája található, ahol egy tehetség-program is működik, amelynek tevékenysége a lovak köré van építve. Itt szeptembertől a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar-iskolával együttműködésben egy lovászosztály is indul.

– Különösen örvendek, hogy mindegyik településen be tudjuk vonni a fiatalokat, mert hiába újítunk fel egy kastélyt, ha nincs meg körülötte az a közösség, amely élteti és magáénak érezheti – zárta beszédét a gróf.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük