Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Láthatóvá tett kincsek

Láthatóvá tett kincsek Kultúra

Egyedi élményben volt része az idei Udvartér Alkotótábor résztvevőinek, melyet a Kézdiszékért és a Strázsa Egyesület szervezői Képzeteink hívószóval indítottak egy mesés helyszínen, Csíklázárfalván, az András Alapítvány rendezvénybirtokán.

Július 28-a és augusztus 9-e között a táborozók küldetése az volt, hogy felkutassák és a különböző műhelyekben láthatóvá tegyék a kis település történeteit, különleges életútjait, hagyományait, kincseit és titkait. A tábori élet alapvető munkafolyamata az adatgyűjtés és a rögzített kép- és hanganyag feldolgozása volt, melyet szakavatott vezetők irányításával végeztek el a kreatívírás-, dráma-, média- és stúdióműhelyekben. A műhelymunkát egészítette ki a meghívott előadók szemináriumaiból leszűrt tanulnivaló, melyek úgyszintén szervesen kapcsolódtak a tábor témájához. A 2019-es tábor vendégei Tamás Sándor megyetanácselnök, Fekete Vince költő, Molnár Vilmos író, T. Szabó Levente dékánhelyettes, Petres László tanár, Golicza Előd műépítész, díszlettervező, Németh Szabolcs Előd rádiós műsorszerkesztő, filmkritikus, Kocsis István ny. könyvtárigazgató, táboralapító voltak. A kitűnően ellátott házigazda-szerep mellett András Mihály és György Katalin, a Hargita Néptáncegyüttes vezetői, a táborhelyszín működtetői a néptánc oktatását is vállalták.

Hirdetés
Hirdetés

A megtapasztaltak feldolgozását segítették a kiscsoportos beszélgetések, a tematikus játékok, az évfordulós megemlékezések, a gyalogtúra, és természetesen nem maradtak el az esti tábortüzek, táncház és egyéb zenés-táncos mulatságok sem. Az eredmény több mint látványosra sikeredett. A kéthetes tábort záró műhelybemutatón dramatizált életképekben, stop motion animációkban, térplasztika, képpoézis és haiku formájában, valamint egy 15 perces dokumentumfilmen mutatták be a Lázárfalváról alkotott képzeteiket a nagyszámú érdeklődő szülő, barát, falubeli számára, és ugyanakkor azt is, hogy miként formálódtak alig két hét leforgása alatt az Erdély és Magyarország különböző településeiről érkező táborozók alkotóközösségé. Ahogyan a táborzáró ünnepségen elhangzott, a hagyományőrző és -tisztelő falusi élet megismerése mellett talán ez a legerősebb tanítása a tábornak: a barátságok és szakmai kapcsolatok szerencsés találkozása révén évről évre útnak induló lélek-, tudat-, érték-, személyiség- és közösségformáló folyamat, melyet a szervezők egy gyűjtőnévvel Udvartér Alkotótábornak neveznek.
A 2019-es tábor a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, Kovászna megye és Hargita megye tanácsai, a Communitas Alapítvány, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az ELTE Márton Áron Szakkollégiuma és a Julius Meinl Románia támogatásával jöhetett létre, melyet a szervezők hálásan köszönnek.

F. É

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük