Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lapozz élményt!

Lapozz élményt! Kultúra

A megyeszékhelyen SepsiBook néven megszervezendő könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál ötletével rukkolt elő a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkaközössége, amely mögé a város önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Kónya Ádám Művelődési Ház is felsorakozott.

Hirdetés
Hirdetés

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Szonda Szabolcs programigazgató, Hollanda Andrea, a gyerek- és ifjúsági tevékenységek felelőse, valamint Gombos Zoltán, a fesztivál koordinátora. Elsőként Szonda Szabolcs vázolta fel a megvalósítás célegyenesébe ért, a Sepsi Arénában május 26–29. között esedékes négynapos rendezvénnyel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. A helyszín kiválasztásánál a tágas tér biztosításán kívül, a Sepsi Aréna kulturális téren betöltött szerepe növelésének az óhaja is közrejátszott.

A SepsiBook a megyeszékhely és Háromszék első ilyen jellegű próbálkozása. Szándékuk szerint a vásár mellett értékteremtő, magyar és román nyelvű irodalmi-zenei programokkal, interaktív foglalkozásokkal szeretnénk megszólítani a helyi, az erdélyi és a romániai közönséget. Jelmondatukként a „lapozz élményt” választották.

„Játékos, kreatív, barátságos, családias rendezvényt” terveznek, amely kínálatában rendhagyó irodalomórák, tematikus beszélgetések, a gyermekeket, az ifjúságot és a felnőtteket megcélzó író-olvasó találkozók, irodalmi vonatkozású koncertek, verses-zenés előadások egyaránt szerepelnek”. Ezek által pedig minden nemzedék számára élménnyé szeretnék varázsolni „az olvasást, a könyves találkozásokat”. Az időzítés sem véletlen, hiszen azért ütemezték az iskolai ballagások és évzárók idejére, hogy alkalmat kínáljanak a könyvajándékok és vakációs olvasmányok kedvezményes áron történő beszerzéséhez. Ugyanakkor a kicsik számára foglalkozásokkal fűszerezett felügyeletet biztosítanak, így az őket kísérő felnőttek élhetnek a bő kínálatból tetszőlegesen kiválasztott eseményeken való zavartalan részvétel lehetőségével.

Hollanda Andrea rámutatott, hogy a verses-zenés irodalmi foglalkozásokon, vetélkedőkön, műhelytevékenységeken kívül, a zsenge, serdülő és kamaszodó korú közönség, az általuk leginkább kedvelt kortárs meséskönyvek szerzőivel is találkozhat. A meghívottak teljesség igénye nélküli említése folyamán többek között J. Kovács Judit, Nyulász Péter, Zalán Tibor, Zágoni Balázs, Somfai Anna és Mészöly Ágnes neve hangzott el. Ugyanakkor Farkas Kinga és László Noémi személyében jelen lesznek a Cimbora és a Napsugár erdélyi magyar gyermeklapok főszerkesztői is.

Gombos Zoltántól megtudtuk, a SepsiBook ideje alatt a helyi szállítási vállalat 5-ös számmal ellátott autóbuszaival, illetve a Vadon Egyesület által működtetett kisvasút járataival lehet majd eljutni az arénához, amibe a belépés ingyenes. Az előtérben a könyvvásárhoz és fesztiválhoz kapcsolódó kiállítások fogadják a látogatókat. A standokat a küzdőtéren állítják fel, ahol irodalmi kávéház is fog működni, az itt felállított színpadon pedig előadások zajlanak. Egy másik helyszínen lazításra és kikapcsolódásra nyílik lehetőség. A felsorolt programokat koncertek fogják kiegészíteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük