Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulturális miniszter: a kultúra járulékos veszteség a járvány elleni harcban

Kulturális miniszter: a kultúra járulékos veszteség a járvány elleni harcban Kultúra

Nem a színházak tehetnek a koronavírus-fertőzések számának növekedéséről, a kultúra „járulékos veszteség” a koronavírus-járvány elleni harcban – vélekedett Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezetőt a francia közszolgálati rádió (RFI) román adása szólaltatta meg, azt követően, hogy a bukaresti járványügyi operatív törzs – a bárok, vendéglők és rendezvénytermek mellett – a fővárosi színházakat, koncerttermeket és mozikat is bezáratta. Az ország több más térségében is hasonló korlátozásokat vezettek be a héten a megyei járványügyi hatóságok.

A miniszter szerint úgy értékelte: a színházba járók roppant fegyelmezetten és felelősségteljesen betartották az egészségügyi előírásokat, és bár ezek a kulturális intézmények szeptembertől elvileg ötven százalékos kapacitással működhettek, a közönség – vélhetően a fertőzésveszéllyel kapcsolatos fenntartásai miatt – valójában a férőhelyek alig harminc százalékát foglalta csak el.

A kulturális intézményekben az utóbbi 14 napon nem volt egyetlen fertőzési góc sem, a járványügyi operatív törzs mégis elrendelte bezárásukat, mivel ezek a termek is olyan helyek, ahol sok ember hosszabb ideig tartózkodik egy légtérében – magyarázta a miniszter.

A vendéglátó ágazat is indokolatlannak tartja az újabb korlátozásokat, amelyek szerintük számos kisvállalkozás csődjéhez és több százezer alkalmazott elbocsátásához vezetnek. Szerda este mintegy kétszáz vendéglős és több előadóművész vonult ki tüntetni a kormány épülete elé, a vendéglők és színházak – szerintük önkényes – bezárása ellen tiltakozva.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük