Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közteslét a Szimplában

Közteslét a Szimplában Kultúra

„Nagy dolgokra vagyunk képesek, még akkor is, ha nem hisszük el” – jelentette ki meggyőződéssel Bernád Zoltán, Sepsiszentgyörgyről Bátaszékre települt mentálhigiénés szakember szombaton délután a sepsiszentgyörgyi Szimplában. Állítását példák sokaságával támasztotta alá.

A könyv több szempontból is szokatlan, elgondolkoztató és tettekre késztető, hiszen már a címben szereplő Közteslét fogalma sem tartozik az általánosan ismertek közé. Könyvbemutatókon az is ritkán fordul elő, hogy a szerző egymaga vállalkozzon művének ismertetésére. Ráadásul erre nem egy könnyen unalmassá silányodható monológ keretein belül, hanem a közönséggel folytatott érdeklődéskeltő beszélgetés lehetőségeivel élve próbálkozott. És az elvont téma ellenére – melynek megértése komoly szellemi erőfeszítést igényelt – sikeresen.
A szerző jóvoltából megtudhattuk és megérthettük, hogy közteslét alatt a volt és a még nincs közötti átmeneti állapotot értjük, amelyben töprengünk, tépelődünk, vagyis latolgatjuk a lehetőségeinket. Dönteni pedig nem könnyű, mert a múlt történéseinek tudatában még rossz élmények esetén is megnyugtatóbbnak érezzük azt, a teljesen ismeretlenbe való belevágásnál. Ennek következtében viszont határozatlanokká válunk, és nem lépünk tovább. Beleragadunk egy úgynevezett köztes helyzetállapotba, ami az önértékelésünk csökkenéséhez és a belső feszültségünk, illetve félelemérzetünk növekedéséhez vezet. És ebből szabadulni csak a felismerése, valamint döntéshozatal és cselekvés által lehet.
Az elhangzottak érzékeltetésére a szerző több példát is említett, köztük a tanulás és a pályaválasztás időszakát is. Így döbbentünk rá, hogy ez a felsorolás soha sem ér véget, hiszen az emberi élet tulajdonképpen a köztes helyzetállapotok végtelen láncolata. Valamint arra is, hogy tulajdonképpen ez ad értelmet a létnek, mert rákényszerít a küzdelemre, melynek eredményességéhez azonban mély hitre és meggyőződésre van szükség.
Bernád hangsúlyozta továbbá, hogy a köztes helyzetállapotok időbeni felismerése és az ebből adódó döntések meghozatala hozzájárul az ép lélek és helyes világnézet kialakulásához is. A nehézségekkel való megbirkózás ugyanakkor fejleszti a problémamegoldó képességeinket. Egészséges önbizalomra azonban csak akkor tehetünk szert, ha nem saját magunkat, hanem a teljesítményünket, az elért eredményeinket értékeljük. Ezek ugyanis nem elfogult megítélésen, hanem tényeken alapulnak. Legfontosabb feladatunk tehát a minket folyamatosan érő kihívásokra megfelelő megoldásokat találni, és válaszokat adni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük