Felhívás!

Kötetekbe sűrített beszélgetések

Kötetekbe sűrített beszélgetések Kultúra

Egy sokoldalú, érzékeny lelkületű és éppen ezért értékes személyiség, Laczkó Vass Róbert színész, énekes, költő, író, utazó és oktató volt a vendége a sepsiszentgyörgyi Kovács Libris könyvesbolt első, kedd este lezajlott könyvbemutatójának, amelyen távoli országokra is rálátás nyílott a szerző és beszélgetőtársa, dr. Turóczi Ildikó által kitárt ablakon.

Amennyiben nem leszünk jelen, ahol szükség van ránk, nem jutunk el a tényektől a valóságig, és nem figyelünk egymásra, a világban továbbra is süketek párbeszéde fog zajlani. Nézni fogunk, de nem látunk – figyelmeztetett a jelenlévőket házigazdaként köszöntő Kovács Attila, a rendezvényt befogadó könyvüzlet tulajdonosa, ezzel mintegy leütve az alaphangot. Álláspontját Pilinszky János-, Rainer Maria Rilke- és Simone Veil-idézetekkel támasztotta alá.

Vagyok, aki vagyok – jelentette ki Laczkó Turóczi Ildikónak a személyiségét és tevékenységét firtató kérdésére válaszolván, hozzátéve, sokrétű tevékenysége okán még a vele közvetlen kapcsolatban állók is más-más szeletét ismerik az életének. Munkásságának szerelvényei több vágányon futnak, így nem marad túl sok ideje „az önmaga fölött való gondolkozásra”, ami elkényelmesedést, vagy akár depressziót is okozhat. Nem vezet ugyanis jóra, ha túl sokat gyűjtünk magunknak, és keveset adunk másnak.

Éppen ezért gyökeresen meg kell változtatnunk az énünkkel való foglalkozásról bennünk kialakult gondolkodásmódot és gyakorlatot. Nem húzódhatunk vissza jól körülhatárolt terünkbe, ahol nem ér minket külső hatás, és elvagyunk azzal, aminek képzeljük magunkat. Hiszen saját magunkkal foglalkozunk akkor is, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a világ, ami „rengeteg apró-cseprő életszagú dologból tevődik össze.” De magunkkal való törődés a visszahatás is, amikor mások szemén keresztül keressük a boldogságot és a kiteljesedést. Az általa megfogalmazott igazságokra Indiában tett útja során döbbent rá, ahol megtapasztalta, hogy a közhiedelemmel szemben ma már ezt a földrésznyi országot sem félrevonult elmélkedők lakják. Ott is zajlik az élet, és ehhez a társadalom túlnyomó többsége alkalmazkodott.

Mindez nyomatékosan hozzájárult a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban otthonra talált, Nyitott szemmel címet viselő, Laczkó Vass Róbert által irányított beszélgető-sorozat elindításához. Amint az érintettől megtudhattuk, az ötlet beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy olyan fórumot sikerült teremteni, amelyen tartalmas történeteket és tanulságos kalandokat megélt „szenvedélyes világutazók, missziós orvosok, zarándok lelkészek, tudományos kutatók, száguldó riporterek vagy éppen hányatott sorsú arisztokraták osztják meg tapasztalataikat a hallgatósággal. Emberek, akik látni, láttatni, megérteni, és megértetni szeretnék az ezerarcú világot, amelyben élünk.” Az ott elhangzottak minél szélesebb körben való megismertetése érdekében pedig e beszélgetések szerkesztett változatát ugyanazon címmel könyvekbe sűrítették, amelyekből a szintén kolozsvári Exit Kiadó jóvoltából immár az 5. kötet is megjelent. A Kovács Libris könyvesboltban a sorozat minden példánya megvásárolható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.