Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Koszorú és virágos bot

Koszorú és virágos bot Kultúra

Pünkösdölő címmel tartottak foglalkozást pénteken Erdővidék Múzeumában, ahol a résztvevő gyermekek nemcsak, hogy ismerkedhettek egymással és a pünkösdi ünnepkör szokásaival, történetével, kultúrájával, de maguk közül pünkösdi királyt és királynét is választottak, akik jutalmul majd múzeumi látogatáson vehetnek részt. A házigazda Lakatos Csilla volt, Erdővidék Múzeumának új, néprajz szakos munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés

A foglalkozáson szép számmal résztvevő gyermekek között mindvégig jókedv, jó hangulat uralkodott: először egy gyermekjáték segítségével ismerkedtek, majd Lakatos Csilla a pünkösdről magyarázott nekik. Elmondta, régebb faluhelyen szokás volt pünkösdi király választani, aki egy évig viselhette a megtisztelő címet. Ezalatt minden ünnepségre hivatalos volt, sőt, a kocsmában is ő lehetett az úr egy évig, mert minden ingyen járt neki.

A gyermekek megtudhatták azt is, hogy a pünkösd, akár a húsvét, ún. mozgó ünnep, május 11. és június 13. közé esik, és a húsvét utáni ötvenedik napon tartják. Innen ered nevének eredete is, mely a görög pentékoszté, vagyis ötvenedik szóból származik. Számukra kiderült az is, hogy a pünkösdi ünnepkörhöz a májusfa-állítás hagyománya is hozzátartozik a gonosz távoltartásának szerepével, bár egyes vidékenként inkább május elsején dívott ez a szokás, de a pünkösdhöz köthető csíksomlyói búcsúról vagy a régi, tavaszt köszöntő ünnepi alkalmakról, a római flóráliákról is hallhattak-tanulhattak a résztvevők.

Bevonulva a Kászoni Gáspár-terembe, a gyermekek egy, a pünkösd régi magyar hagyományairól szóló dokumentumfilmet nézhettek meg, majd egy, a moldvai Petrás Máriától származó népdalt tanulhattak meg a hegedűn játszó, köpeci Nagy Károly segítségével. Az igazi szórakozás csak ezután kezdődött: a múzeum udvarára kivonulva, a gyermekek maguk közül pünkösdi királyt és pünkösdi királynét választhattak. A fiúknál a legerősebb lett a pünkösdi király, hiszen kötélhúzással döntötték el, kié legyen a megtisztelő cím, a lányok közül a pünkösdi királyné pedig az lett, aki egy maga által kiválasztott népdalt a legszebben tudott elénekelni. A fiúk ezt tapssal jutalmazták, és akinek a legerősebb taps jutott, az lett a királyné.

A királyné jutalmát egy koszorú képezte, amit a fejére tehetett, a pünkösdi király pedig egy virágos botot kapott ajándékba. Ezenkívül pedig ráadásként a héten mindketten megnézhetik Erdővidék Múzeuma kiállításait is barátaikkal vagy ismerőseikkel együtt. Végül ismét táncoltak a gyermekek: egy felcsíki héjszával fejeződött be a jó hangulatú, jól sikerült foglalkozás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük