Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kortárs bűnügyi komédia

Kortárs bűnügyi komédia Kultúra

Vannak pillanatok, amikor nem lehet nem dönteni. Ezekben a helyzetekben azonban a jó döntés ritkán a helyes is. Ilyenkor mérlegre kerül emberi minőségünk. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, illetve Görgey Gábor kortárs szerző Wiener Walzer című bűnügyi komédiája súlyos kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre egyáltalán nem könnyű választ adni.

A nyolcszereplős vígjáték nemcsak felhőtlen szórakozást ígér, de olyan morális kérdéseket is felvet, melyek emberi minőségünket helyezik górcső alá. A hetvenes években írt krimi–vígjátékból született előadás (színpadi változat: Szász Enikő) az értékrend, az erkölcs teljes kiüresedését, önmagából való kifordulását sugallja, azt a napjainkban egyre hangsúlyosabb ellentmondást igazolva, mely szerint az ártatlanság bizonyítása szinte lehetetlen, a bűnösök pedig mindent megúszhatnak, ha az érdek úgy kívánja. Az előadás olyan kérdéseket vet fel, mint például milyen mértékben vagyunk képesek felelősséget vállalni saját tetteinkért? És milyen messzire megyünk el, ha az érdekeink úgy kívánják? Mert hiába vagyunk ártatlanok, ha a körülmények nem minket igazolnak. Ebben a játszmában nem az a kérdés, hogy ki a bűnös, hanem az, hogy végső soron ki tud megmaradni ártatlannak?

A temesvári társulat hat színésze (Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Aszalos Géza, Molnár Bence, Mátyás Zsolt Imre) mellett két vendégművész is fellép az előadásban. Balázs Éva, nyugdíjazásáig a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja és a Művészeti Egyetem tanára, illetve Bicskei István vajdasági származású színész, aki pályája során Szabadkától Párizsig több színházban is dolgozott már. Jelenlegi, temesvári vendégszereplése mellett napjainkban a debreceni Csokonai Színház előadásaiban játszik.

A Szász Enikő rendezésében látható darab látványvilágáért Giliga Ilka jelmeztervező, valamit Albert Alpár díszlettervező felelnek. Dramaturgként Orbán Enikő, koreográfusként pedig Baczó Tünde vett részt az előadás színpadra állításában.

A Wiener Walzer a Szent György Napok alatt, április 24-én, kedden 18 és 20 óra 30 perckor tekinthető meg az Andrei Mureşanu Színházban. Jegyár: 30 lej (nyugdíjasoknak és diákoknak 15 lej).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük