Felhívás!

Könyvtári évértékelő

Könyvtári évértékelő Kultúra

„A legvagányabb könyvtár, jobb, mint Marosvásárhelyen vagy Budapesten” – jellemezték egy kérdőíven a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárt, amelynek igazgatónője, Vántsa Judit az intézmény tavalyi évét is kiértékelte.

A könyvtárban évek óta sikerrel fut karácsony táján a Vak ajándék nevű játék, azaz egy könyv kölcsönzése látatlanban, becsomagolva. Idén a kötet egy kérdőívet is rejtett, amit szép számban kitöltöttek és visszahoztak az olvasók, ezek alapján elmondható, hogy a szolgáltatások közül legtöbben a kölcsönzést veszik igénybe, illetve a különféle rendezvényeket látogatják. Meglepő módon utóbbiak közül legkedveltebbnek az író-olvasó találkozókat jelölték meg, mégis, az ilyen eseményeken igen kevesen jelennek meg. Azzal kapcsolatban, hogy milyen új rendezvényeket látnának szívesen, az egészséggel kapcsolatos előadásokat választották legtöbben, az olvasóklub iránti érdeklődés is töretlen. „Jól felszerelt, otthonos, szép, az ott dolgozók kedvesek, segítőkészek, udvariasak” – jegyezték meg az intézményt jellemző rubrikában, nyugtázta elégedetten az igazgatónő.

2700 beiratkozottja van a könyvtárnak, ebből közel 1700 aktív olvasó. Tavaly több mint 26.000 dokumentumot kölcsönöztek ki, a látogatottság meghaladta a 20.000 főt. Az állomány jelenleg 68.500 könyvtári dokumentum: könyv, folyóirat, elektronikus könyv, DVD, CD stb. Tavaly 1590 kötetet sikerült állományba venni, ebből 943-at vásároltak, 647 pedig adományba érkezett. Ennél nagyobb számban érkeztek adományok, de tudni kell, hogy nem minden könyvet vehetnek be az állományba, tankönyveket, elavult, túlhaladott szakkönyveket, adott könyvek sokadik példányait például nem, kivételt jelentenek a gyorsabban elhasználódó kötelező háziolvasmányi tételek.

Meglepően sok, szám szerint 151 saját rendezvénnyel büszkélkedhet a könyvtár, ebből legtöbb alkalmat a meseklub teszi ki, amelyet heti kétszer tartanak, népszerűségét bizonyítja, hogy idéntől van igény a harmadik csoportra is, és teltházzal ünnepli működésének egy évét a népszerű felnőtt olvasóklub is. 18 iskolai osztály vett részt könyvtárlátogatáson, 7 ízben volt olvasásmotivációs bemutató, író-olvasó találkozóból hármat szerveztek – a pincei olvasóterem, amely egyben előadóterem, és a meseklub tevékenységeinek is helyet ad, nem alkalmas nagyobb szabású, helyigényes rendezvények lebonyolítására. További 17 alkalommal szerveztek különféle gyerektevékenységeket: karácsonyi gyerekváros, adventi foglalkozás, iskola másként hét, népmese napja, interaktív mesedélután stb. Két napközis bejáró tábort is lebonyolítottak.

Felnőtt hallgatóságnak 7 alkalommal szerveztek előadásokat, ezek közül népszerű volt például az időgazdálkodási tréning. 17 könyvkiállítást számláltak tavaly, a román és magyar szerzők születési vagy elhalálozási évfordulójához kötve. Ezek a kiállítások fontosak azért is, mert a könyvállomány nagy része raktárban van, nem látják az olvasók, és mindenki nem böngészi az elektronikus katalógust vagy kér segítséget, hanem megnézi a polcokon, hogy mit talál a keresett szerzőtől. Így viszont a teljes életmű áttekinthető a könyvtár állományában megtalálható kötetek által.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 28., 21:58
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Valóban, nagyon jól felszerelt, szépen berendezett és naprakész könyvtárunk van, gyakran látogatom én is. Egyetlen dologgal van csak bajom: a könyvtàrban lévő hangulattal, a személyzet általános hangulatával…. sokszor nyomasztóan komor és szigorú. Felnőttként is kétszer meggondolom, hogy feltegyek egy kérdést vagy inkább hallgassak. A diákoknak ez vajon vonzó, bátorító? Mégiscsak jól kell érezzék magukat keresgélés közben ahhoz, hogy visszajárjanak. A segítőkészséget kiegészíthetné a melegszívű mosoly is.