Felhívás!

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó Kultúra

Kettős rendezvénynek adott helyet a kézdivásárhelyi Vigadó csütörtökön: Iochom István újságíró, író Az esztelneki dajka című könyvének díszbemutatóját hadiárva-találkozó követte. Mindezek előtt azonban a teremben levők egy perc csenddel az estet a néhai Ferencz Attila emlékének szentelték, és mindazon hadiárvák emlékének, akik a közelmúltban hunytak el.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Kézdiszékért Egyesület, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa egyaránt felkarolta a rendezvényt – mint Kiss Erika szervező kifejtette, ez már a negyedik hadiárva-találkozó, amelyet megtartanak, hiszen fontos, hogy közösségbe szerveződjenek, tudjanak egymásról.

Lukács Bence Ákos vezető konzul úgy fogalmazott, azzal, hogy az anyaország kibővítette a hadigondozásra jogosultak körét, valamiféle gyógyírt próbál nyújtani a korai veszteségekre. A csonkán maradt családok traumáit sokan mai napig hordozzák, magukba fojtják, számukra is segítség, ha beszélhetnek minderről olyanokkal, akik átéltek hasonló megrázkódtatást, hívta fel a figyelmet. Mindezek mellett ugyanakkor az akkori történelmi események tanulságait is le kell vonni, és elmondani a gyerekeknek, unokáknak, hangzott el.

Kézdiszéken nem sokan akadnak, akik ne ismernék Iochom István újságíró nevét, aki a napilapnál maradandóbb formában is ír, számos kötetet jegyez, vezette fel Ferencz Éva tanár. Múltba, jövőbe nyíló időkapuk a könyvei, közösségünk múltját, jeles történeteit tárják elénk, mindig az embert helyezve középpontba – ez érvényes a jelen kötet 29 írására is.

Az eseményen közreműködött Mocanu-Prezsmer Erika előadóművész és Albu Erika énekes alkalomhoz illő dalokkal, Józsa Irén nyugalmazott magyartanárnő Molnos Lajos Gyermekkori faliszőnyeg című, megrendítő versét szavalta el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.