Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó Kultúra

Csütörtökön a kézdivásárhelyi Vigadó díszterme kettős esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötete második, bővített kiadásának bemutatója mellett ötödik alkalommal rendeztek hadiárva-találkozót.

Hirdetés
Hirdetés

Mocanu-Prezsmer Erika mezzoszoprán és Szőcs Botond zongoraművész zenei felvezetője után Kiss Erika, a kézdiszéki EMNT elnöke köszöntötte az eseményen jelenlévőket, majd az igazoltan távolmaradó Tóth László csíkszeredai főkonzult, a könyvbemutató fővédnökét helyettesítő Soós Zoltán konzul üzenetét követően Józsa Irén Pro Urbe díjas, nyugalmazott tanár szavalt.

A könyvet lektoráló és lábjegyzetekkel ellátó Magyarosi Sándor hadtörténész, a szerzők beszélgetőtársa méltatásában a kötet hiánypótló jellegéről is szólt. „Egyrészt a kommunizmusnak, másrészt a kisebbségi létnek köszönhetően nem kerülhetett sor arra, hogy a második világháborúban elesett katonákról Székelyföldön megemlékezzenek. Azóta nevük felkerült egyes falvakban a világháborús emlékművekre, de akikkel általában a történelemtudomány sem foglalkozik, azok a személyek, akik ezen emberek hiányát a hétköznapokban is érzik, és ezzel a hiánnyal nőttek fel. Szinte hihetetlen, hogy egy 1944-ben vagy ’45-ben kilőtt puskagolyó a mai napon is okozhat valakinek fájdalmat. Ennek a kötetnek a nagy erényét abban látom, hogy olyan embereket szólaltat meg, akik ezt a veszteséget átélték, akik máshol nem jutnak szóhoz, és így nekik is emléket állít” – érvelt.

Kérdésekre válaszolva Iochom István és Kiss Erika felidézte a hadiárva-találkozó, majd a kötet ötletének születését. Iochom megjegyezte, népszerűség tekintetében a Pusztai, Jeges, Dézsi című, három kiadást megért kötetét jelen könyv követi a sorban. „Hamar elfogytak az első kiadás példányai, és még sokan keresték, így merült fel az újrakiadás ötlete” – jegyezte meg Kiss Erika. És hogy miben különbözik a kibővített kiadás az első kötettől?

„Jelen kötet ötven oldallal gazdagabb. Egyetlen új emlékező került be, ám az első kötetből kimaradtak a hadiárvák fotói, ezen hiány pótlása mellett korabeli fotók, továbbá harminc kézdi-orbaiszéki világháborús emlékmű színes fotója is gazdagítja a könyvet. Emellett újratördelték, és a lábjegyzetek is többletinformációval szolgálnak” – fejtette ki Iochom István, megjegyezve, a kötetet a történész szakma is jól fogadta.

A könyvben leírt történetek közül a szerzők és beszélgetőtársuk felidézték kedvenceiket, majd a tervekre terelődött a szó. „Újabb kötettel készülök: eszembe jutott, hogy össze kéne gyűjteni a volt munkaszolgálatos katonák visszaemlékezéseit. Negyven vallomást jegyeztem le, és úgy gondoltuk Erikával, jövő év szeptemberében egyet bővítünk, a VI. hadiárva-találkozóra az egykori munkaszolgálatos katonákat is meghívjuk. Akkorra a kötet is elkészül” – nyilatkozta Iochom. „Ha egyszer sok időm lesz, jelen kötetet megírnám regény formájában” – tette hozzá Kiss Erika.

Jánó Kinga moldvai népdalcsokra és Préda Barna katonadalai után a megjelent hadiárváknak, illetve az elhunytak hozzátartozóinak a szervezők a kiadvány egy-egy dedikált példányát és virágot adtak át, majd a jelenlévők állófogadáson oszthatták meg egymással gondolataikat. A Hadiárvasors c. könyv megvásárolható a kézdivásárhelyi EMNT-irodában, illetve a Demokrácia Központban (a Márton Áron-szoborral szemben, a Liget kávézó fölött, az épület emeletén).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük