Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó

Könyvbemutató és hadiárva-találkozó Kultúra

Kettős rendezvénynek adott helyet a kézdivásárhelyi Vigadó csütörtökön: Iochom István újságíró, író Az esztelneki dajka című könyvének díszbemutatóját hadiárva-találkozó követte. Mindezek előtt azonban a teremben levők egy perc csenddel az estet a néhai Ferencz Attila emlékének szentelték, és mindazon hadiárvák emlékének, akik a közelmúltban hunytak el.

Hirdetés
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Kézdiszékért Egyesület, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa egyaránt felkarolta a rendezvényt – mint Kiss Erika szervező kifejtette, ez már a negyedik hadiárva-találkozó, amelyet megtartanak, hiszen fontos, hogy közösségbe szerveződjenek, tudjanak egymásról.

Lukács Bence Ákos vezető konzul úgy fogalmazott, azzal, hogy az anyaország kibővítette a hadigondozásra jogosultak körét, valamiféle gyógyírt próbál nyújtani a korai veszteségekre. A csonkán maradt családok traumáit sokan mai napig hordozzák, magukba fojtják, számukra is segítség, ha beszélhetnek minderről olyanokkal, akik átéltek hasonló megrázkódtatást, hívta fel a figyelmet. Mindezek mellett ugyanakkor az akkori történelmi események tanulságait is le kell vonni, és elmondani a gyerekeknek, unokáknak, hangzott el.

Kézdiszéken nem sokan akadnak, akik ne ismernék Iochom István újságíró nevét, aki a napilapnál maradandóbb formában is ír, számos kötetet jegyez, vezette fel Ferencz Éva tanár. Múltba, jövőbe nyíló időkapuk a könyvei, közösségünk múltját, jeles történeteit tárják elénk, mindig az embert helyezve középpontba – ez érvényes a jelen kötet 29 írására is.

Az eseményen közreműködött Mocanu-Prezsmer Erika előadóművész és Albu Erika énekes alkalomhoz illő dalokkal, Józsa Irén nyugalmazott magyartanárnő Molnos Lajos Gyermekkori faliszőnyeg című, megrendítő versét szavalta el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük