Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvbemutató a Vigadóban

Könyvbemutató a Vigadóban Kultúra

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház szervezésében, ma 18 órától,  a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének: Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. 

Hirdetés
Hirdetés

A Kárpátországi téridő – Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig (Illyefalva, 2022) című könyv ötletgazdája Galbács Pál, szerkesztője Szekeres Attila. A borítót Léphaft Pál vajdasági karikaturista, grafikus tervezte. A könyv küllemében a kézdivásárhelyi Szabó Kriszta műszaki szerkesztő munkáját dicséri.

Jelen lesz több társszerző, köztük az est házigazdája, Tóth László közíró, az ötletgazda Galbács Pál ny. televíziós szerkesztő, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének tiszteletbeli elnöke, a szerkesztő Szekeres Attila, a Háromszék Történelmünk rovatának vezetője, Fekete Réka, a Háromszék szerkesztője és Schaffhauser Ildikó ny. televíziós újságíró, az RTV német nyelvű adásának volt főszerkesztője.

A 2021-ben megjelent két előző – Gúnyhatár. Léphaft-karikatúrák körülírva (szerk. Ambrus Attila, Illyefalva, 2021) és Múltból jövendőt. Történelem hazulról (szerk. Szekeres Attila, Sepsiszentgyörgy, 2021) – sikerén felbuzdulva a SZMÚE újabb fába vágta fejszéjét. Ismét országhatárok által szétszabdalt magyarságunkat képviselő, no meg óceánokon túlra sodort kollégákat kértek fel a közreműködésre, ugyanúgy, mint az előző két esetben, most is Galbács Pál ötlete nyomán. Azzal a kéréssel fordultak hozzájuk, hogy magyarságunk egy-egy kiemelkedő képviselőjéhez, történelmünk, kultúránk valamely jelentős személyiségéhez találjanak egy olyan csatlakozási módot, amiből kiderül, hogy közvetve vagy közvetlenül felvette vele a kapcsolatot.

A kötet szerzői Erdélyből, Magyarországról, Felvidékről, a Vajdaságból, Szlovéniából verbuválódtak, de van köztük a Székelyföldről Ausztriába vagy a távoli Hawaii-szigetekre, illetve a Partiumból Ausztráliába elszármazott újságíró is.

Szép színes paletta kerekedett ki. „Megszólal” Bolyai János matematikatudós, Latinovits Zoltán színészóriás, egy nem mindennapi kisiparos, a magyarság ügyét önzetlenül szolgáló Szabó Béni brassói szűcsmester, Nagy Imre zsögödi festőművész, Sövér Elek gyergyóalfalvi festő, Keöpeczi Sebestyén József címerművész, heraldikus, Bartók Béla, Domokos Pál Péter, Jagamas János néprajzkutató, Pataky Kálmán operaénekes, egy sor irodalmár – Petőfi Sándor, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő, Szabó Magda, Kányádi Sándor, Móra Ferenc, Bözödi György, utóbbi kettő a történelemben is igen jártas –, s hozzájuk csatlakozik László Gyula régész.

Megjelenik továbbá Heltai Gáspár reformátor, nyomdász és Szenczi Molnár Albert református lelkész, nyelvújító, a történelmi személyiségek közül Apafi Mihály fejedelem, de előbukkan Bocskai István, Vajk, azaz Szent István és Gizella királyné is, gróf Hadik András és Görgei Artúr hadvezér, Gábor Áron 1848-as ágyúöntő, tüzér hős, továbbá két, a korszakhoz köthető és egy későbbi politikus is, Kossuth Lajos, Széchenyi István és Esterházy János, végül pedig, de nem utolsósorban a legnagyobb székely, Orbán Balázs.

A kötetbe szerkesztett, korokat és határokat átszelő írások ismételten bizonyságot tesznek arról, hogy mi, magyarok szétszabdaltságunkban is együvé tartozunk, közös a nyelvünk, kultúránk, történelmünk. S ezt – mint Szekeres Attila előszavában olvasható – még a kissé pesszimista látásmódú Bözödi György szociográfus író megállapításával is igyekeznek igazolni: „Talán őrszemek vagyunk most is, nem az elválasztó hegyek átjáróit őrizzük az ellenségtől, hanem az egyetemesebb, emberibb eszméket. Helyzetünk talán csak a Gulliveré az óriások országában: nem mi lettünk kisebbek, hanem a körülöttünk levő világ vesztette el emberi arányait.”

A közelgő karácsonyra való tekintettel, a rendezvényen mindhárom, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete által kiadott könyv megvásárolható lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük