Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Könyvajánló – Andrzej Sapkowsi: Vaják

Könyvajánló – Andrzej Sapkowsi: Vaják Kultúra

Nem minden kardforgató kiválasztott, nem minden hercegnő szeretne királynő lenni, és nem minden hódító gonosz, legalábbis a dark fantasy műfajban, amelynek egyik kiemelkedő alkotása a lengyel Andrzej Sapkowski tollából származó Vaják (Witcher) regénysorozat.

Hirdetés
Hirdetés

Sapkowski fantasyja egy naturalista alkotás. Főhőse Ríviai Geralt vaják vagy szörnyvadász, aki a vidéket járja, hogy néhány ezüstért cserébe megszabadítsa a helyieket az őket nyomorgató rémektől. Hogy tisztább képet kapjunk a történet összetettségéről, érdemes csattanó nélkül bemutatni a világot.

Adott egy középkori társadalom, amelyben az emberek átvették az uralmat a bolygó felett. A tolkieni tündék és törpék másodrendű polgárként élnek, vagy pedig büszke múltjukat felidézve, „terrorista” csoportokba szerveződve gyilkolják az őket elnyomókat. Az emberek birodalma sem egységes, mert ahány földrész, annyi királyság, és még nem is beszéltünk a frissen megjelenő diktatórikus államról, amely a nagyobb jó reményében igázza le a többi a királyságot.

És hogy a lehető legkevesebb legyen az ártatlan áldozatok száma, a királyok mellett boszorkányok (felvilágosult varázshasználó nők) is vannak, mint tanácsadók, de közülük sokan kezdik megelégelni, hogy „ostoba” királyokat szolgáljanak, és cselszövésbe kezdenek… Miközben zajlik a többoldalú háború, az égen csontvázlovasok jelennek meg, akik férfiakat visznek el, hogy azok velük együtt járják a zord vágtát. Ugyanakkor egy ősi jóslat is szárnyra kap a Fehér Fagyról, amely elpusztítja az egész világot.

Geralt igyekszik távol maradni a társadalmi konfliktusoktól, de körülötte a világ változik, ő pedig nem találja benne a helyét, viszont tartja magát a mottójához: „A rossz csak rossz. Kisebb, nagyobb, közepes, teljesen mindegy, a mértéke csak nézőpont kérdése, a határai homályosak. De ha választanom kell az egyik és a másik rossz között, jobb szeretek egyáltalán nem választani…”

Mígnem a végzet egy olyan lánygyermeket rendel mellé, aki döntő szerepet játszik a világ későbbi sorsának alakulásában…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük