Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Költészet, grafika, zene

Költészet, grafika, zene Kultúra

Lélektisztító, valamint elmélyülésre és önvizsgálatra késztető kulturális élményben volt részük mindazoknak, akik hétfő este a marosvásárhelyi születésű, de Békéscsabán élő Farkas Wellmann Éva Parancsolatok című verseskötetének az Andrei Mureşan színházbeli zenés bemutatóját választották a Szent György Napok gazdag kínálatából.
Budapest után az érdeklődők Sepsiszentgyörgyön örvendhettek elsőként a Tízparancsolat költői, grafikai és zenei újraértelmezéséből, valamint ötvözéséből született rendezvénynek, amely az írott szó ereje, a látvány sejtelmes szépsége és a zene varázsa által fogalmazza meg Isten örök érvényű törvényeit. Szonda Szabolcs könyvtárigazgató és a szerző felolvasásokkal tarkított beszélgetését ugyanis az Evilági együttes játéka tette árnyaltabbá és színesebbé.
A találkozó során kiderült, hogy a költő meglátása szerint a Tízparancsolattal az Úr nem a saját akaratát akarta ránk kényszeríteni, hanem a tiszta és tartalmas élet megvalósításához szánta útmutatónak. Megtudhattuk továbbá, hogy az Isten és ember párbeszédére épülő tíz költemény a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes vezetője, Orbán Ferenc kérésére született, és az első megírásától a kötet megjelenéséig három esztendő telt el (erről a folyamatról egy későbbi lapszámunkban Orbán Ferenccel készített interjút olvashatnak – szerk.). Zenei köntösbe való öltöztetésük egy évet vett igénybe és a könyv lemezmellékleteként is megtalálható. Ferencz Zoltánnak az elmélyítésüket és megértésüket szolgáló, de önálló életet élő grafikái pedig időközben már díjat is nyertek a Bukaresti Nemzetközi Grafikai Biennálén.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük