Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Klipenként jelentkeznek

Klipenként jelentkeznek Kultúra

A kézdivásárhelyi Ego Sum együttest a helyi közönség legutóbb az Őszi Sokadalom nagyszínpadán láthatta. A jó hangulatú koncert után az alternatív rockzenekar tagjaival többek között új dalokról, tagcseréről és fesztiválfellépésekről beszélgettünk.

 

– Miről szól az Őszi Sokadalom nagyszínpadán komoly sikert aratott, Tele van című új szerzeményetek?

– Egy pörgős ötlet köré próbáltunk egy könnyedebbnek tűnő szöveget írni, amelyben vannak több szinten értelmezhető motívumok. Azonban nem magyaráznánk túl, jó, ha mindenki azt ért belőle, amit szeretne.

– Hogy készült a dal klipje?

– Közös munka eredménye, teljesen „homemade”, mi magunk készítettük, nulla költségvetéssel. Közben rengeteget tanultunk, rájöttünk például, hogy ha lett volna hozzá forgatókönyv, talán jobban sikerült volna. Volt ugyanis elképzelésünk arról, hogy mi legyen, azonban a végén nem volt elég nyersanyag. De elkészült, és a következő még jobb lesz.

– Utolsó beszélgetésünkkor hangsúlyoztátok, nem hagyományos hanghordozóban gondolkodtok. Mennyire vált be ez az elképzelés?

– Számunkra ez a módszer ideális, hiszen egy teljes lemez kiadása túl hosszú folyamat lenne, figyelembe véve, hogy a zenekar tagjai nem egy településen élnek. Így több időt és energiát fordíthatunk egy-egy dal megírására, elkészítésére, mintha egy albumnyi új szerzeményen dolgoznánk. További előnye ennek a módszernek, hogy amint elkészül egy dal, azonnal eljut a közönséghez, és a figyelem sem oszlik meg tizenkét dal között, hanem az adott szerzemény van fókuszban. Vélhetően ezen a vonalon haladunk tovább, amint egy új dal megvan, felvesszük, és klippel vagy sima szöveges videóval megjelentetjük.

– Akkor ne várjunk tőletek új CD-t?

– Ez azért ennyire nincs leszögezve! Elképzelhető, hogy amint 8–10 szerzeménnyel elkészülünk, ezeket lemezen is megjelentetjük. Esetleg írunk még egy-kettőt, amelyek csak az albumon lesznek hallhatók. Jó volna, hiszen a CD-nk megjelenése óta (2014, Kabaré – szerk.) rengeteget változott a zenekar hangzása, és fontos, ha egy koncertszervezővel tárgyalunk, hogy a csapat aktuális hangzásáról nyújthassunk képet.

– Készülnek az újabb szerzemények?

– Javában. A koncerten a Tele van mellett az Idegen, illetve a Kéregető című új számainkat is hallhatta a közönség. Az Idegent az ének kivételével rögzítettük, így vélhetően az jelenik meg következőként, míg a Kéregető egy zúzósabb dal.

– Közben elváltak Kovács Botond (fúvós hangszerek) és a csapat útjai. A szokásos zenei nézeteltérések miatt történt, vagy egyéb oka volt távozásának?

– Erről nem szeretnénk túl sokat beszélni. Úgy döntött, többé nem szeretne részese lenni a dolognak, ennyi.

– Mikor és hol láthat legközelebb a közönség?

– Szervezés alatt van egy udvarhelyi fellépésünk, emellett a szokásos decemberi koncertünkre is készülünk. Jövőben az erdélyi fesztiválok színpadát céloznánk meg, ahol – örömünkre – helyi csapatoknak is teret biztosítanak a szervezők.

Ego Sum: Balázs Tünde (vokál), Páll Judit (vokál), Páll Áron (ének, gitár), Kerekes Ákos (gitár, ének), Jakabos Loránd (basszusgitár), Köntzey Olivér (dob)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük