Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kívánságműsor is lehetséges

Kívánságműsor is lehetséges Kultúra

A napokban adták át a szentgyörgyi Művész Mozi szerencsés 60 ezredik látogatójának az oklevelet és néhány ingyen mozijegyet. A megajándékozott boldog volt, de ez a boldogság sokszorosítható, nem csak minden tízezrediknek juthat – tudtuk meg Lázár Prezsmer Endre programfelelőstől –, mert a moziban csoportoknak kérésre is vetítenek filmeket.

A Művész Mozi a Cityplex által ajánlott filmeket vetíti, köztük magyar szinkronosakat is. Azokat a filmeket, amelyek nincsenek az országos forgalmazásban, de bemutatásra érdemesek, a szentgyörgyi mozimenedzser az intézmény költségvetéséből a magyarországi forgalmazóktól veszi át, így láthatták például a nézők a Kojotot.
A mozi szervereinek tárolókapacitása azonban véges, miután egy filmnek megcsappan a közönsége, leveszik a műsorról, letörlik. Erre a sorsra többnyire a kommerszfilmek jutnak, a harmadik legnézettebb filmnek a mozi történetében (1400 nézőt jelent), a Halálos iramnak például három hét vetítés teltházzal bőven elég volt. Szentgyörgyön nincs kapása a horrornak sem, a művészfilmek a hosszabb életűek, és többnyire ezeket lehet időről időre újra elővenni, ami azért is jó, mert a mozi pályázik a European Cinemas hálózat tagságára, amelynek elnyerése anyagi támogatást is jelentene. Ehhez viszont sok európai és művészfilmet kell vetítenie, és az ifjúságra is különös tekintettel kell lennie.
Nos, senki sem állíthatja, hogy ez nincs így, a nyári táborozásuk alkalmával például a cukorbeteg gyermekeknek és fiataloknak, illetve a városban működő Hit és fény keresztény csoportnak kérésre levetítették az Igazi csoda című filmet, amely egy gyermeknek a betegségéből adódó másságához való viszonyát boncolgatja. De volt már olyan helyzet, hogy brassói középiskolások (80-an!) ültek be a Loving Vincentet megnézni (a Van Gogh animált festményeiből készült egyedülálló filmet), illetve a Székely Mikó- és a Mikes Kelemen-líceumok intenzív angolt tanuló diákjainak is levetítették a szinkron nélküli, és a szokásoktól eltérően angolul feliratozott Viktória és Abdult, az itteni művészetis diákoknak Rodin életrajzi filmjét, valamint a Vatikáni Múzeumról szólót, másoknak az ’56-os októberi forradalom évfordulóján ehhez kapcsolódó történelmi filmet, sőt, Buzău-ból idelátogató diákok is kértek már valami nekik valót, Lázár Endre ajánlatára bízva magukat. Az viszont nem igazán működik, hogy a diákok moziznának, és majd ők eldöntik, mit szeretnének – kommentálta a művelődésszervező –, a tanár legalább finoman irányítsa őket a tartalmasabb filmek felé!
A mozit ki lehet bérelni, akár szülinapos moziélményt is lehet ajándékozni, erre is volt már példa, férj kért a feleségének és ugyanakkor az ünneplő baráti körnek egy vetítést, élmény volt, mindenkinek tetszett. Már 15 főtől érvényes a kedvezményes csoportjegy, ami 10 lej/fő, Lázár-Prezsmer Endre más, a választásukat illetően határozatlanabb csoportoknak is szívesen ajánl az ízlésüknek megfelelő filmet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 6., 11:45
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Valóban jó dolog, hogy van mozi a városban. De: hetek óta akarom gyerekeimet elvinni, és nem nagyon van kínálat magyarul beszélő, gyereknek való filmről.
    Ha már szórakozásról van szó: tudja valaki, miért vette ki az RDS a TV2 adót?