Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiemelt Arany a Pacsirtáknak

Kiemelt Arany a Pacsirtáknak Kultúra

Kárpát-medencei szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tanítványai, akik a 10. alkalommal megszervezett Dunán Innen, Tiszán Túl című vetélkedő kiemelt arany-, illetve bronzérmét hozták el.

Hirdetés
Hirdetés

Gáj Nándor, az iskola vezetője elmondta: „számomra, sőt mondhatom, hogy számunkra ez az eredmény az év munkájának a megkoronázása. Nem csak új dolgokat akarunk létrehozni, hanem régi értékeket is akarunk ápolni. A cél, hogy csorbítatlanul őrizzük meg a térség népi hagyományait, az ilyen elismerések pedig azt tanúsítják, hogy a munkát jól végezzük, beleértve az oktatókat, diákokat egyaránt.”

A gyerekeket István Ildikó és Mihály Pál készítették fel: a korábbi székelyudvarhelyi megmérettetés után, most a Miskolcon rendezett döntőben remekeltek a háromszéki és erdővidéki gyerekek.
István Ildikó elmondta: a táncosok maguk is erdővidékiek, sőt a koreográfiájuk is. „Úgy építettem fel, hogy Jánosi Jóska bácsi gyűjtése alapján rekonstruáltuk az erdővidéki táncokat, és azokat visszatanítottam. Az igazság az, hogy a hagyományos táncmozdulatokat már csak elenyésző számban ismerik ott is. A táncrenden belül volt legényes, amit Erdővidéken csűrdöngölőnek emlegetnek, volt benne csárdás, amit lassú csárdásnak vagy jártatónak hívunk, volt szöktetős, azaz gyors csárdás, és a végén nyilván ott van a forgatós, ami nem volt tipikusan minden székelyföldi településen, azt a kommunizmus évei alapján vettük át, fogadták be a táncanyagba, ami lényegében marosszéki forgatós, amit a székelyek befogadtak a tánckincsükbe” – fogalmazott az oktató.

A négy lányból álló Pacsirták együttes magyarlapádi dalokkal készült (a település Fehér megyében található, népi hagyományairól híres vidék). A produkció különösen erős mezőnyben indult, István Ildikó elmondása szerint az elmúlt évek során folyamatosan szoros mezőnyben kellett helyt állni. A műsorszám felépítésén belül mind a négy lánynak jutott saját rész, illetve volt közös éneklés is. A kihívás a tempó, együtt éneklés, egymás nem túlharsogása jelentette: István Ildikó jelezte, hogy itt a tempóváltások, együttműködés esetében a tánc sokat segít, pontosabban a táncnak az a része, amikor együtt énekelnek: „Azért választottam ezeket a dalokat, mert, ahogy a produkció címe is jelzi, a Magyarlapádi leányélet címen, kamaszodó lányokról szól, és teljesen rájuk illik a szöveg és a dallam is. Tényleg sikerült hitelesre formálni.”

A mezőnnyel kapcsolatban az oktató elmondta: a Kárpát-medence legjobbjai gyűltek itt össze, a bronz, illetve a kiemelt arany óriási elismerés. A Pacsirták együttes tagjai: Mihály Dorka, Pál Zsófia, Sylvester Adrienn és Mátis Adrienn. A vargyasi táncosok: Bartha Eszter, Sánta Attila. Gratulálunk nekik és oktatóiknak!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük