Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiállítás az amerikai first ladykről

Kiállítás az amerikai first ladykről Külföld

Az új amerikai first lady, Dr. Jill Biden lesz a történelem első elnökfelesége, aki nem adja fel Fehér Házon kívüli munkáját: továbbra is tanárként fog dolgozni. A korábbi first lady-k és tevékenységük állnak annak az új, online kiállításnak a központjában, amelyet Joe Biden beiktatása alkalmából tett közzé a washingtoni Nemzeti Portré Galéria.

Hirdetés
Hirdetés

Az amerikai elnök feleségének szerepe nincsen rögzítve az alkotmányban, az az évek során alakult ki. Egyedi a helyzetük, amelyet általában arra használnak, hogy politikai és társadalmi kérdéseket befolyásoljanak.

Jackie Kennedy az amerikai történelem egyik legnépszerűbb és legismertebb first lady-je, akiből a nemzetközi média valóságos sztárt csinált. Az utána következő elnökfeleségek már tudatosan használták hírnevüket: annak hatására például, hogy Betty Ford nyilvánosan beszélt mellrákjáról, nők milliói mentek el rákszűrésre. Rosalynn Carter politikailag is aktív volt: részt vett a kabinetüléseken és tanácsokat adott férjének. Nancy Reagan pedig a drogok ellen kampányolt.

Azok a first lady-k azonban, akik kevésbé vettek részt a politikában, mint például Barbara és Laura Bush, népszerűbbé váltak az olyan ambíciózus first lady-knél, mint Hillary Clinton.

Michelle Obama történelmet írt azzal, hogy ő volt az első színesbőrű amerikai first lady. Ma is rendkívül népszerű, már harmadik éve ő vezeti a legimádottabb amerikai nők listáját a Gallup felmérése alapján.

Egyelőre még first gentleman nem volt az amerikai történelemben, de second gentleman már van: a jelenlegi alelnök, Kamala Harris férje.

A „Minden szem rámszegeződik – az Egyesült Államok first lady-jei” című kiállítás a washingtoni Nemzeti Portré Galéria online felületén tekinthető meg: https://npg.si.edu/home/national-portrait-gallery.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük