Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kézditől Párizsig

Kézditől Párizsig Kultúra

Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban zajlott a Lingua Materna Kárpát-medencei középiskolai anyanyelvi vetélkedő döntője, amelyesre húsz középiskolából – köztük a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumból – összesen 60 diák érkezett. A háromfordulós próba idén első ízben valósult meg, gyarapítva a Rákóczi Szövetség tanulmányi versenyeit.

Hirdetés
Hirdetés

A vetélkedő témája a „Magyar táj, magyar ecsettel” volt, amelyben a diákok a tájirodalom, tájnyelv, a nemzeti táj és az egyén viszonyát vizsgálták. A húsz legeredményesebb háromfős diákcsapat egy előfordulót követően kapott meghívást a sátoraljaújhelyi döntőre.

A kézdivásárhelyi intézményből Ábrahám Anna, Bálint Enikő és Kozma Eszter X. osztályos diákok tették próbára tudásukat felkészítő tanáruk, dr. Deák Ferenc magyartanár segítségével. A lányok a döntőbe kerülve villámkérdések özönével találkoztak, festészeti műelemzésbe léptek át, népdalokat társítottak tájegységekhez, filmrészlet alapján egy regény földrajzi környezetét rekonstruálták, és regényszereplőkkel azonosulva jelenetet mutattak be. Harmadik helyezést elérve részesei lesznek egy párizsi útnak, melynek során a szervezők Párizs és Versailles bemutatása közben a magyar kultúra és nemzet emlékképeit fogják feltárni a kirándulók előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások