Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettős könyvbemutató a könyvtárban

Kettős könyvbemutató a könyvtárban Kultúra

Március 1-jén, szerdán 18 órától Csernátonban, a Sylvester Lajos Községi Könyvtárban, március 2-án 18 órától Kovásznán, az Ignácz Rózsa-teremben, valamint március 3-án, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében kettős könyvbemutatót tartanak.

A rendezvényen két, nemrég megjelent esszé- és tanulmánykötet kerül közönségközelbe, a szerzők jelenlétében: Bodó Barna Egy más mellett, illetve Váry O. Péter Otthonlét című munkája. 
A szentgyörgyi rendezvény házigazdája: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Bodó Barna 1948-ban született Sepsiszentgyörgyön, Temesváron él. Újságíró, politikus, politológus, egyetemi docens, ismeretterjesztő szakíró, közíró. 1980 óta húsznál több önálló kötete jelent meg magyar és román nyelven, amelyek – zömmel esszék és tanulmányok formájában – a szerző főbb kutatási területeiről merítik témájukat: szórványhelyzet, interetnikus kapcsolatok, regionalizmus–határmentiség, kisebbségpolitika. Munkásságát az utóbbi években is szakmai elismerések kísérték: Közösségért-díj (Temesvár, 2021), Pesty Frigyes-díj (Temesvár, 2022), Balogh Artúr Emlékérem (Sapientia EMTE, Kolozsvár).

2022-ben a kolozsvári Scientia Kiadónál megjelent, Egy más mellett című könyve előhangjában így fogalmaz: „(…) Te ki vagy? (…) És te? Kik vagyunk… Általában, közösségek tagjaiként. Mit válaszolunk, hiszen a fenti kérdésre a válasz a valahova tartozásra mutat. Tudjuk, tartoznunk kell egy közösséghez. Tudjuk, mert tapasztaljuk, a közösségeket «beárazza» a környezet: te ilyen vagy, hozzánk képest olyan. A másság mindig viszonyulást feltételez. Amikor magunkat is megmutatjuk. A másik közösségi minősítése rólunk (is) szól. (…) Tizenegy szöveg – tizenegy válaszkísérlet. (…) Válaszkeresések egy zavaros világban. És eseti válaszok is.”

Váry O. Péter 1968-ban született Sepsiszentgyörgyön, szülővárosában él. Újságíró, közíró, publicista.

2021-ben a sepsiszentgyörgyi ARTPrinter könyvkiadónál megjelent könyve, az Otthonlét esszéket és tanulmányokat tartalmaz Háromszék sajtó- és helytörténetéből. A kötethez Bodó Barna írt előszót. Részlet ebből: „Otthon lenni. Az egyik legjobb dolog, amit érezhetünk. Van egy hely, ahol megvalósíthatjuk álmainkat, ahova hazatérhetünk útjainkról, ahol megélhetjük a családi és közösségi történeteket. Bárhol nem lehetünk otthon. A kívülálló nincs otthon. A közbeszóló sem, aki életünk folyásával foglalkozik anélkül, hogy bármilyen közösséget vállalna. Otthon nincs közösség nélkül. Veress Zoltán írta egykoron: Otthon csak itthon vagyunk. (…) Ma nem könnyű itthon lenni – de kell.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük