Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kettős jubileumot ünnepeltek

Kettős jubileumot ünnepeltek Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Borudvarban kiállításmegnyitót, lemezbemutatót és rockkoncertet rendeztek.

A Borudvarban szép számban megjelent vendégek az idén 25 éves Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál jubileuma alkalmából rendezett vándorkiállítás pannóin olvashatták-láthatták a fesztivál történetét. A július 3-ig megtekinthető fotókról többek között a néhai Jon Lord, a Deep Purple billentyűse néz vissza ránk, de láthatjuk Keith Emersont, az ELP egykori tagját, a Nazareth-et vagy éppen Rick Wakeman billentyűst, a Yes klasszikus felállásának oszlopos tagját is.

– Gárday György, a fesztivál megálmodója és rendkívül makacs kivitelezője negyedszázada rendezi meg az eseményt. Ez a lényeg, hiszen egy emberről mondhatnak bármit, kritizálhatják, azonban igazából az számít, hogy mit tett le az asztalra – osztotta meg lapunkkal dr. Kelemen András, a kézdivásárelyi Rockkarácsony Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Hozzátette, a Közép-Kelet-Európában egyedülálló fesztivál az igazi, élő zenéről szól.

– A gastroblues-on nincs helye olyan, sajnos manapság divatos produkcióknak, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a zenével. Nem csodálkozom azon, hogy a fiatalok zenei ízlése olyan, amilyen, hiszen a televíziók kínálatából hiányzik az igazi érték, az, ami emberi. Régen rossz, ha arról szól a zene, hogy milyen szép az előadó, bevillantja a bugyiját, miközben tátogtat, és a számítógép végzi helyette a lényegi részt – fogalmazott Kelemen.

Azt is megtudtuk, hogy „a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral” jelmondattal fémjelzett fesztivál idei egyik sztárfellépője a belgrádi származású, többszörös Blues Awards-díj jelölt Ana Popovic lesz, és hogy Háromszéket idén a megyeszékhelyi Vezuvius gyerekzenekar képviseli. „Ez a fesztivál dobbantó lehet egy ifjú együttes számára, bízom benne, hogy a Vezuvius él a lehetőséggel, ahogy azt tette például Bejan Norbert”, jegyezte meg Kelemen.

A Demeter Elemér és Kudelász Gyöngyi által előadott folkdalokkal színesített kiállításmegnyitón Gárday György elmondta, „nagy munka van a fesztivál szervezésében, feleségem meg is jegyezte, úgy kéne rendezni, mint az olimpiát: négyévenként.” Hozzátette, kettős jubileumot ünnepelnek, ugyanis a kézdivásárhelyi Hobby Team csapata ötödik éve örökíti meg az idén július 3–9. között esedékes fesztivált.

Ezt követően a jelen lévő támogatók átvehették a bemutatott DVD egy-egy példányát, amelyet a Rockarácsony Egyesületnek nyújtott 15 lejes támogatás ellenében bárki megkaphat, majd a VII. Rockkarácsony képernyőn való felidézése után az eseményt a sepsiszentgyörgyi Vezuvius és Exit Rock Band zenekarok éjszakába nyúló koncertje zárta.

– Köszönet illeti az egyesület és a Hobby Team tagjait, továbbá a közönséget azért, hogy a Rockkarácsony létrejött, és évről évre fejlődik – summázott Kelemen.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük