Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két szentgyörgyi díjazott

Két szentgyörgyi díjazott Kultúra

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén rendhagyó módon, online térben került sor. A közönség, a zsűri tagjai, illetve a fellépő versenyzők ugyan személyesen nem találkozhattak, azonban az online felületeken nagyon sokan nézték meg a versenyszámokat, illetve követték a díjátadó gálát.

Hirdetés
Hirdetés

A verseny több mint másfél évtizedes történetében második alkalommal jutalmazott a zsűri gitárost, szintén második alkalommal nyert I. díjat nagybőgős, és első alkalommal nyert közönségdíjat trombita-zongora duó (összesen több mint tízezren adták le voksukat a közönségszavazatra, amely egyértelműen a fesztivál sikerét mutatja). Filip Zsombor, a brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti karának gitárszakos hallgatója érdemelte ki a 3. díjat, akinek jutalomkoncertjére a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kerül sor. A közönségdíjat a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színházművészeti Karának mesterképzős hallgatói alkotta duó hódította el: Paul Grosar trombitás és Bordos Nagy Csilla zongorista, akik a Bukaresti Magyar Intézet idei utolsó rendezvényén, a karácsonyi koncerten fognak fellépni.

Filip Zsombor a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban kezdte tanulmányait, Kakasi Zsolt gitárosztályában, párhuzamosan rendszeresen látogatta Costin Soare bukaresti gitárművész tanfolyamait. Jelenleg harmadéves egyetemi hallgató Corneliu Voicescu gitárosztályában, a brassói Transilvania Egyetem Zeneművészeti Karán. A 2018–2019-es egyetemi évben Erasmus-ösztöndíjjal a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul Csáki András gitárművész osztályában, emellett romániai és magyarországi mesterkurzusokon fejlesztette hangszertudását. Szólistaként fellépett a Georgius kamarazenekarral, és számos előadóestet tartott. Rendszeresen együttműködik a Codex régizene-együttessel (turné Franciaországban és fellépés a bukaresti Tinerimea Română-teremben). 2018-ben Khitarologos-ösztöndíjas volt.

Grosar Paul a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban kezdett el zongorázni, majd VII. osztályos korában úgy döntött, Aftin Sorin osztályában áttér a trombita tanulmányozására. Jelenleg a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színművészeti karán II. éves mesterképzős trombita szakon, tanára Sergiu Cârstea. Ő is neves trombitaművészek mesterkurzusát hallgatta, jelentős országos és nemzetközi versenyeken ért el kiváló eredményeket. Különböző zenekarokkal, filharmóniákkal dolgozott együtt, jelenleg elő trombitása a román ifjúsági zenekarnak, melyet Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea és Cristian Măcelaru vezényel. Ezen együttműködések lehetővé tették számára, hogy a világ jelentős koncerttermeiben és fesztiváljain szerepeljen Hollandiában, Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban, Németországban, Törökországban, Kínában. Különböző kamarazenei formációkban szerepelt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük