Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték a colectiv című dokumentumfilmet

Két kategóriában is Oscar-díjra jelölték a colectiv című dokumentumfilmet Kultúra

Oscar-díjra jelölték hétfőn Los Angelesben Alexander Nanau colectiv című filmjét a legjobb dokumentumfilm és a legjobb külföldi film kategóriában. Ez az első román film, amelyik Oscar-jelölést kap.

Hirdetés
Hirdetés

A román-luxemburgi koprodukcióban készült dokumentumfilm a bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án bekövetkezett tragédiáról, az azt követő első év történéseiről szól.

A film korábban többek között az Európai Filmdíjat is megnyerte a dokumentumfilm kategóriában.

A dokumentumfilm nemzetközi bemutatója 2019-ben volt, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Mank kapta a legtöbb jelölést és Vanessa Kirby is esélyes a díjra

David Fincher Mank című filmje kapta a legtöbb, 10 jelölést az idei Oscar-díjakra. Az amerikai filmakadémia hétfői Los Angeles-i bejelentése szerint az Oscar-esélyesek között szerepel a legjobb színésznő kategóriában Vanessa Kirby is Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért.

A jelöléseket a filmakadémia hivatalos internetes csatornáin közvetített élő adásba Londonból bejelentkező Prijanka Csopra Jones színésznő és férje, Nick Jonas énekes-színész ismertette.

Bár a koronavírus-járvány miatt a nagy mozis kasszasikerek az elmúlt évben elmaradtak, a – többnyire a streamingszolgáltatásokon látható – filmek sokszínűbbé váltak. Az idei Oscar-jelölések a rendezői és színészi kategóriában is áttörést hoztak: szokatlanul sok nőt, ázsiai származású vagy fekete filmalkotót és színészt jelöltek az elismerésre.

A legjobb film mezőnyébe nyolc alkotás jutott be: az 1930-as évek Hollywoodjáról szóló fekete-fehér Mank mellett a The Father, a Judas and the Black Messiah, a Minari, A nomádok földje, az Ígéretes fiatal nő, a Sound of Metal és A chicagói 7-ek tárgyalása lett jelölt az akadémia tagjainak szavazatai alapján.    

A Mank forgatókönyvét David Fincher néhai apja írta, a film az Aranypolgár társforgatókönyvírójáról, Herman Mankiewiczről szól, akinek megformálásáért Gary Oldman is Oscar-jelölést kapott.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások