Felhívás!

Kerekes László az új gyulafehérvári segédpüspök

Kerekes László az új gyulafehérvári segédpüspök Kultúra

Főtisztelendő dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosát nevezte ki a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé kedden Ferenc pápa – számolt be a romkat.ro katolikus portál. Az alábbiakban Dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körlevelét változtatás nélkül közöljük.

A Szentlélek gyümölcseinek kiáradására várva, örömmel és hálatelt szívvel értesítem főegyházmegyénk papjait és híveit, hogy Ferenc Szentatyánk a mai napon főtisztelendő dr. Kerekes László szentszéki tanácsost a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

A kinevezett segédpüspök 1968. július 23-án született Kézdivásárhelyen. Tanulmányait szülőfalujában, Gelencén kezdi meg, majd Kézdivásárhelyen folytatja, és 1986-ban érettségizik a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1987-ben megkezdi filozófiai és teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, majd 1990-től a Budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeként folytatja és fejezi be 1992-ben. 1993. május 16-án szentelik pappá Gelencén, a Szent Imre-templomban. 1994-ben kánonjogi licenciátust, majd 2004-ben egyházjogi doktorátust szerez az ottawai (Kanada) Szent Pál Egyetemen.

26 évnyi papsága alatt dr. Kerekes László sokféle pasztorális feladatkörben szolgált: 1994-2000 között a Gyulafehérvári Érseki Bíróság bírósági helynöke, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola fegyelmi prefektusa és kánonjog tanára. 1996-tól ugyanitt retorikát, homiletikát és pedagógiát tanít. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tudományos folyóiratának, a Studia Theologica Transsylvaniensia-nak társalapítója. 2000 decemberében szentszéki tanácsosi címet kap. Jelenleg a Gyulafehérvári Érseki Bíróság helyettes bírósági helynöke, és 2004 óta Kézdivásárhelyen, a Boldog Özséb plébánia plébánosa. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél románul és angolul.

A püspökszentelés helyszínét, időpontját a későbbiekben közöljük.

Főegyházmegyénk kinevezett segédpüspökét foglaljuk imánkba!

„Az Úr Krisztus, az élő Isten Fia, aki azért jött, hogy megváltsa népét bűneitől, hogy minden ember megszentelődjék, miként őt küldte az Atya, úgy küldte ő is apostolait, akiket, nekik adván a Szentlelket arra szentelt, hogy ők is megdicsőítsék az Atyát a földön és üdvözítsék az embereket»Krisztus testének, azaz az Egyháznak építésére« (Ef 4,12)”. (CD 1)

Gyulafehérvár, 2020. május 26-án,
Néri szent Fülöp emléknapján

+ Dr. Kovács Gergely
érsek

(romkat.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 26., 20:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Orvendunk, hogy ot nevezte ki Ferenc papa a Gyulafehervari Foegyhazmegye segedpuspokeve, sot nagyobb kinevezest is megerdemelt volna, de ugyanakkor nagyon sajnaljuk, es a szivunk elszorul, ha arra kell gondolnunk, hogy varosunkat es kicsi egyhazkozossegunket itthagyja. A Jo Isten aldasa es egyhazkozossege aldasa kiserje utjain es segitse minden lepeset ! En szemely szerint egyedul rola mondhatom el, hogy eletem soran ismertem egy olyan embert, akit valoban embernek lehet nevezni. Ezert Isten aldasat kerem ra !

 • User
  Dátum: 2020. május 27., 9:59
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Gratulalunk!!Bar egyben szomoruak is vagyunk,hogy egy nagyszeru ember el kell hagyja Kezdivasarhelyt a kuldetese,kinevezese vegett.Kivanunk neki sok erot,kitartast az uj beosztasaban es Isten aldja minden tevekenyseget.Egy kivalo, a vallasanak kimagaslo egyenisegerol tett tanusagot eddigi munkajaban.Imatkozzunk erette,hogy ez a nagy valtozas az eleteben hozzon neki megnyugvast,beket hiszen hallomasbol tudjuk,hogy nem szivesen vallik meg Kezdivasarhelytol.