Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jubiláló „öregfiúk”

Jubiláló „öregfiúk” Kultúra

Augusztus 7-én, pénteken 19 órától a kézdivásárhelyi Atrium szálloda udvarán a háromszéki rocklegendának számító Bumeráng zenekar megalakulásának 40. évfordulója apropóján rendeznek fesztiválízű koncertet. A részletekről az illetékesekkel beszélgettünk.

– 1980-ban alakult a Bumeráng első felállása. Év elején hozzáláttunk a negyvenedik évfordulót ünneplő koncert előkészületeihez, azonban felütötte fejét a járvány. A városnapokra készültünk, jöttek volna az egykori zenekari tagok, ám a projekt leállt, így Jarosiewitz Tibi javaslatára Old Bumeráng néven a zenekar régi dalaiból adunk elő egy csokorra valót – osztotta meg lapunkkal Demeter Elemér basszusgitáros-vokalista a koncert előzményeit.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette, olyan számokról van szó, amelyek semmilyen hivatalos hanghordozón nem elérhetők. „Ezek a dalok, mint például a Sört a lovamnak, a Játszom a dalt vagy az Emlék G-nek, Csak egy szó és társaik igazából csak fejben vannak meg. Pénteken zömében Gáspáry–Pánczél– Jarosiewitz-szerzeményeket adunk elő akusztikus verzióban.” Az Old Bumerángban Horváth György „Bocó” gitározik, öccse, Tibor dobol, Jarosiewitz Tibor gitározik és énekel, Demeter Elemér pedig basszusgitározik és énekel. „Annak idején 1984-ben kerültem a zenekarba a Krypton nevű iskolazenekarból, és ezzel nagy álmom teljesült”, idézte fel a múltat Elemér.

És ha már múltidézés, íme, egy érdekes történetet a zenekar korai időszakából. „1984- vagy 1985-ben történt, Bukarestbe kellett mennünk a vendéglátózáshoz szükséges vizsgára. Húsvét lévén vittük a sült bárányt pityókasalátával, és szünetben meghívtuk a bizottság tagjait tízóraizni. Jaro­siewitz Tibi mondta: »nézzék meg, milyen szép, kék szeme van.« »Melyiküknek?« kérdezték a bizottság tagjai. »Hát a báránynak«, nyögte ki a jelenlévők derültségére. Persze, jelesre vizsgáztunk.”

A pénteki, piknik-hangulatú rendezvény a zenészt az egykori Sarjú-koncertekre emlékezteti. „A Fortyogó-szállóban vendéglátóztunk, és a tulaj felvetette, hogy legyen koncert a kertben is. Augusztus lévén, a sarjút kaszálták, így Horváth Gyurinak jött az ötlete, hogy nevezzük Sarjú-koncertnek ezeket. Akkoriban leköltöztünk az ifjúsági klubból 32 hangfallal, hosszasan szereltünk, majd próbáltunk. Az emberek szép számban lejöttek Fortyogóra, számomra egy »kicsi Woodstock«-kal ért fel.” És, hogy mit vár a pénteki koncerttől? „Talán néhány dalt a közönséggel együtt énekelünk majd. Bízom benne, eljön az a nemzedék is, amely számára ezek a dalok annak idején jelentettek valamit, és visszaidézzük azt a korszakot, amikor még jó volt »csak úgy« énekelni, gitározni.”

Hegedűs Ferenc vállalkozó lapunknak elmondta, az érdeklődőknek nem csak egy egyszerű koncertben lesz részük. „Lesz sörcsap, flekken és a 15 lejes jegyárban egy sör vagy egy üdítő is benne foglaltatik. Bár korlátozott számban lesznek asztalok, az érdeklődőket arra biztatom, hozzanak magukkal plédet.

Természetesen arcmaszkot biztosítunk mindenki számára és a védőtávolság betartására is figyelünk. A túlzsúfoltság elkerüléséért előzetes regisztráció szükséges a 0371.178.160-as telefonszámon.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások