Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jól halad a rendház felújítása

Jól halad a rendház felújítása Kultúra

A kézdivásárhelyi-kantai minorita rendház bejáratához kitett tábla szerint 36 hónap alatt kell a nem is olyan rég még nagyon leromlott állapotban levő épületet felújítani. Az építkezést irányító mérnökök – Hável Sándor és Domokos Kinga – szerint a határidőt tudják tartani.

Hirdetés
Hirdetés

Másfél hónapja, január 15-én tekintettük meg a minorita rendházban zajló építkezést, és azóta nagyon látványos a haladás. Az épület minden szintjén dolgoznak, az udvaron pedig azokat az acélgerendákat szabják méretre, amelyeknek padlótartó szerepük van. A pince boltíveire több helyen rákerültek ezek az építőelemek, amire redőnyformájú acéllemezeket, valamint a padlófűtést szerelik, majd betont öntenek rá. Egy teremben nagy mennyiségű malter van raktározva, amit mésszel vegyítenek, és úgy használják fel, mert anélkül az anyag sokáig képlékeny maradna.

A speciális kötőanyag belefecskendezése a falakba megtörtént, most az épület földszintjén több teremben befejezték a durvavakolást, tegnap is több munkás a falak simításával foglalkozott. Ezen kívül több helyen a falakon már be van vésve és a villanyvezeték is. Már bemehettünk az épület egyik legszebb termének tartott egykori ebédlőbe is, holott pár hete még le volt zárva, mivel támaszokkal volt feldúcolva az újraépített, korábban jórészt teljesen leszakadt mennyezet. Vélhetően nem volt egyszerű a boltíveket a megmaradt falakra ráépíteni, de most már ez a terem is sejteti, hogy mennyire gyönyörű lesz, amikor elkészül.

A rendház építését egyébként a magyar kormány támogatásával végzik, a 3 millió euróból teljes egészében megújul a patinás épület, melyet Böjte Csaba testvérnek adnak majd használatba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások