Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó munkához idő kell

Jó munkához idő kell Kultúra

A héten ismét megkezdték a régészeti feltárást a Füvenyestetőn, Málnásfürdőn. A negyedik éve folyó kutatás egy rézkori, a Krisztus előtti 5. évezredből származó települést hoz a felszínre a Székely Nemzeti Múzeum régészének, Sztáncsuj Sándornak a vezetésével.

Kicsit változtak a régészeti tábor résztvevői tavalyhoz képest, ugyanis a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a budapesti ELTE régész és művészettörténet szakos diákjai közül sokan munkát vállaltak, de jöttek helyettük mások, akik augusztus 20-ig egy rézkori lakóház alapjait tárják fel, amely alatt úgy tűnik, még egy korábbi ház nyomait is rejti a föld.

A régészeti helyszínen még az 1900-as években kezdte meg az ásatásokat László Ferenc, a Székely Nemzeti Múzeum őre, majd folytatta a 70-es, 80-as években László Attila, a jászvásári egyetem professzora. A tárgyi leleteket most is őrzi a Székely Nemzeti Múzeum, egy részüket az állandó kiállításon is láthatja az érdeklődő közönség. Az augusztus 5-i málnásfürdői hagyományőrző nap keretében Sztáncsuj Sándor a helyszínen is elmagyarázza a Füvenyestetőre látogatóknak a feltárás múltját és a leletek történetét, jelentőségét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük