Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelképeiben is él a nemzet

Jelképeiben is él a nemzet Kultúra

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület. Ez alkalomból a szervezet alapítójával és elnökével, dr. Szekeres Attila István heraldikussal beszélgettünk, címerekről, hivatástudatról és megvalósításokról.

Hirdetés
Hirdetés

Kérdéseinkre válaszolva a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjától megtudhattuk, hogy a címerek iránti érdeklődése 15 éves korára (1980) nyúlik vissza. Már akkor szeretett kutatni, és édesapja iratai között ráakadt a Rákóczi Zsigmond fejedelem által 1607-ben mezőmadarasi Szekeres Gergely nevű ősének adományozott nemesi levél latin nyelvű leírására és magyar nyelvű fordítására. Az írásban rögzítettek alapján megrajzolta a családi címert.

Ettől kezdve eljegyezte magát ezzel a segédtudományággal, és az évek során érdeklődése hivatástudattá mélyült. Megfogalmazása szerint a címer tulajdonképpen jelképekbe sűrített történelem, mert az egyén, vagy közösség, szimbólumok által is kommunikál. Nem csak nyelvében, hanem jelképeiben is él a nemzet – vallja –, ezért igyekszik minél többet feltárni ebből az előlünk évtizedekig elrejtett kincsestár anyagából.

Az egyesület eddigi tevékenységével kapcsolatban az elnöke többek között rámutatott, hogy az alakulásától eltelt időszakban több bel- és külföldi szakmai rendezvényen vett részt és tartott előadást a képviseletében. Például a 32. és 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgowban, illetve 2018-ban a franciaországi Arrasban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, 2018-ban a lengyelországi Cieszynben a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián, 2019-ben Varsóban a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán.

A koronavírus-járvány szorításában a 2020-as rendezvények sajnálatos módon elmaradtak, azonban 2021 folyamán újabb alkalmak kínálkoztak munkájuk eredményeinek az ismertetésére, amelyekből néhányat megemlítünk a teljesség igénye nélkül.

A koraújkori Erdély társadalmi felépítésének címertani megjelenítése című előadásával a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István részt vett az október 20-23-a között Madridban, az őfelsége, VI. Fülöp, Spanyolország királya fővédnökségével tartott 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson.

A Román Királyság bővített címerének a Hivatalos Közlönyben való megjelenése százéves évfordulóján (július 29.) az egyesület megemlékező előadást szervezett Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumnak időlegesen helyet adó Lábasházban.

Partnere volt két, magyar történelmi zászlók rekonstrukcióit felsorakoztató kiállításnak, melyek megnyitóján a szervezet elnöke tárlatvezetést tartott: március idusán a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban, és október 8-án Zabolán, a Mikes-kastély rendezvénytermében.

Közreműködésével kis székely címersarok is helyet kapott a Csíkszépvízen kialakított, és augusztus 14-én felavatott Székely Határőr Emlékközpontban.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület köszönetet mond támogatóinak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas Alapítványnak, Vaida Botondnak és mindazoknak, akik adójuk felajánlható hányadával hozzájárultak programjai sikeréhez.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük